III. Károly Romániába látogat

külföld
május 16., 13:23

A napokban már megjelent a román sajtóban, de Nicolae Ciuca román miniszterelnök is megerősítette kedden, hogy június másodikán Romániába látogat III. Károly. Azt még nem tudta megmondani, hogy pontosan hány napra érkezik az országba a május elején megkoronázott brit uralkodó.

A román lapok hétfőn kezdtek el cikkezni a látogatás részleteiről: állítólag a bukaresti protokollprogramon kívül a Brassó megyei, Szászfehéregyházán található birtokára is ellátogat. Az Adevarul című lap úgy tudja, hogy III. Károly király látogatásról a koronázási ünnepségen állapodtak meg, amelyen Klaus Iohannis elnök és felesége, valamint a Román Korona Őre címet viselő Margit hercegnő is részt vett.

Károly walesi hercegként 1998 óta rendszeresen kiruccant Romániába, Erdélyben több házat, a székelyföldi Zalánpatakon egy falusi gazdaságot is vásárolt, ezeket szinte minden évben felkereste. A brit királyi családnak erdélyi magyar gyökerei is vannak: a király szépanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben és az ottani Rhédey-kastélyban nevelkedett. (MTI)