Július 1-től a halsütőnek és a lángososnak is azonnal fel kell töltenie, miből mennyit vesznek a vendégek

gazdaság
2023 május 16., 15:20

Július 1-től a büféknek, éttermeknek, cukrászdáknak, kávézóknak, italboltoknak, bároknak, szórakozóhelyeknek és gyorséttermeknek valós időben kell adatokat szolgáltatniuk arról, hogy miből mennyit adtak el – írja a Telex, ami szerint az adatok a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz kerülnek, de látni fogja azokat a NAV és a KSH is.

Lángosos Mezőkövesden 2023. április 9-én.
photo_camera Lángosos Mezőkövesden 2023. április 9-én. Fotó: Michal Fludra/NurPhoto via AFP

A Diósdi Halsütő üzemeltetője a lapnak azt mondta, a gyakorlatban ezt szinte lehetetlen megvalósítani: „Képzelje el, hogy déli 12 és 2 között, amikor fut a ház, a kezem zsíros, vizes, olajos, az egyikkel sütöm a halat, a másikkal veszem elő a krumplit, beszaladok a raktárba, próbálom a telefonos rendeléseket is kezelni, két sütésenként át kell szűrnöm a zsiradékot, és közben valós idejű adatokat kellene pötyögnöm valami informatikai eszközön. Nem túlzok, olykor 55-60 fokban.”

Az intézkedést azzal indokolják, hogy a statisztikai adatok alapján láthatóbbá válik a turisztikai térségek, települések teljesítménye, és naprakész információk alapján lehet fejleszteni az ágazatot, illetve a turisztikai ágazat is fehérebbé válik.

A Telex szerint jó kérdés, hogy lehet-e kiskapu, ha egy lángosozó zárt körű rendezvénnyé alakítja magát, ahova csak meghívóval lehet bemenni.