Nem 51 km/h-ra vagy 52 km/h-ra fogják állítani a traffipaxot, hanem a sebességet jelentősen túllépőkre utaznak majd

belföld
2023 május 16., 15:29

Nemrég írtunk arról, hogy május elsejétől a rendőrök akár 1 km/h-s sebességtúllépésért is bírságolhatnak az új traffipaxszabályok alapján, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályvezetője kedden a szabály alkalmazásáról beszélt részletesebben, és igyekezett tisztázni pár dolgot.

„Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy nem 51 km/h-ra vagy 52 km/h-ra fogja állítani a mérőműszert a rendőr, hanem azokra fog fókuszálni, akik a sebességet jelentősen túllépik"

- idézi Óberling Józsefet a police.hu, ahol a múlt héten lehetett arról olvasni, hogy május elsejétől a sebesség-ellenőrzéssel érintett jármű esetében a jogilag elfogadott sebesség az az érték, amelyet a hitelesített sebességmérő mért. A rendőrségnek nincs lehetősége ettől és az egyes esetekben ezzel járó esetleges felelősségre vonástól sem eltekinteni. Óberling szerint a tolerancia értéke soha nem azt jelentette, hogy ekkora volt a hibázási mértéke egy sebességmérő eszköznek. Szerinte a törvény nem ad lehetőséget arra, hogy a hatóság egy hitelesített eszköz eredményét kétségbe vonja.

Korábban ez nem így volt, mert azok a mérésügyi hatóságok, amelyek kibocsátották az egyes mérőeszközökhöz tartozó hitelesítési jegyzőkönyveket, olyan értéket is feltüntettek, amely az ő eljárásukra vonatkozó paramétert tartalmazott. Azért döntöttek a változtatás mellett, mert a megváltoztatta mérési szerv a több évtizedes gyakorlatát, és mát nem írják bele a hitelesítési jegyzőkönyve a már említett értéket.

Óberling szerint a gyakorlat az, hogy a rendőrök eddig is, és ezután is alkalmaznak toleranciát, amit a jog úgy fogalmaz meg, hogy a rendőr belátására van bízva, hogy egy elkövetett szabályszegés esetén milyen szankciót alkalmaz.