Szoboszlai U17-es generációjából már van, aki vissza is vonult

futball
2023 május 16., 18:44

A szerdán kezdődő U17-es futball-Eb-nek Magyarország ad otthont, a meccseket a budapesti Hidegkuti-stadionban, Telkiben, Budaörsön, Felcsúton, Balmazújvárosban és Debrecenben rendezik. A magyar válogatott az írekkel, a lengyelekkel és a walesiekkel került egy csoportba. Számos nagy futballnemzet is indít csapatot, köztük Anglia, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Hollandia és Németország.

A tavalyi U17-es Eb-t a franciák nyerték
photo_camera A tavalyi U17-es Eb-t a franciák nyerték Fotó: JACK GUEZ/AFP

Ilyen idős korban még ritkán derül ki, kiből mekkora játékos lehet, de van néhány nagy ígéretnek tűnő fiatal a magyar keretben. Vannak, akik külföldön nevelkednek - ez megint csak nem jelent semmit - és vannak, akiknek már felnőtt NB I.-es meccsük is van. Néhány futballista, akire érdemes figyelni a következő napokban:

  • Yaakobishvili Áron (Barcelona, kapus) – Budapesten született, édesapja grúz, de lehetett volna spanyol válogatott is.
  • Németh Hunor (Köbenhavn, középpályás) – Győrben született, Dániában nőtt fel, kettős állampolgár. Dánia topcsapatában, az FC Köbenhavn akadémiáján nevelkedik.
  • Fenyő Noah (Eintracht Frankfurt, középpályás) – édesapja Fenyő László csellista, édesanyja német hegedűművész, 9 éves kora óta edz a Frankfurtban. A német korosztályos válogatottat is megjárta, de a magyarban akar szerepelni. Az Ifjúsági Bajnokok Ligájában négy meccsen lépett pályára.
  • Kern Martin (Felcsút, középpályás) – a Szegeden született középpályás már az NB I.-ben is bemutatkozott.
  • Vidnyánszky Mátyás (Szentlőrinc, támadó középpályás) – fiatal kora ellenére 18 NB II.-es meccsen két gólt szerzett.
  • Varga Zétény (Ferencváros, csatár) – 16 évesen a Fradi NB III.-as tartalékcsapatának meghatározó tagja, kétszer az Európa-ligában is kerettag volt.

A legjobb U17-es Eb-szereplésünk a 2019-es volt, amikor 5. helyen végeztünk, a negyeddöntőben a spanyolok 11-esekkel győztek le minket. Ez volt a 2002-es korosztály, még mindig nagyon fiatalok, és nehéz eldönteni, milyen irányt vesz majd pályafutásuk. Hárman már ott vannak Marco Rossi válogatott keretének közelében, a kapus Hegyi Krisztián a West Ham United, a védő Balogh Botond a Parma, a csatár Németh András a Hamburg játékosa.

Németh András már a válogatottban is lőtt gólt
photo_camera Németh András már a válogatottban is lőtt gólt. Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

2002 óta rendeznek U17-es Eb-t, Magyarország most először ad otthont ennek az eseménynek. (2002 előtt U16-os tornák voltak, az 1985-öst Magyarországon tartották, a csoportunkból nem jutottunk tovább a későbbi győztes Szovjetunió és Nyugat-Németország mögött, Portugáliát megelőztük. A keret tagja volt Petres Tamás, a Videoton későbbi gólkirálya vagy a 22-szeres válogatott, a Ferencvárost és több spanyol klubot megjárt Limperger Zsolt.)

Marco Rossi öt játékost tett be

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.