Kiiktatná az időköziket a kormány az önkormányzati választás előtti időszakra

POLITIKA
2023 május 17., 19:22

Szerdán derült ki, hogy 2024. június 9-én lesznek a következő EP- és önkormányzati választások Magyarországon. És a kormány bő egy évvel a szavazás előtt még belenyúlna a szabályokba. A Magyar Nemzet szerdán megszellőztetett egy javaslatot, ami szerint az önkormányzati választást megelőző egy évben az időközi választás helyett a választási lista alapján adhatna képviselőt az a párt, amelyik addig a mandátum birtokosa volt.

A kormánylap szerint a már kiírt választások közül azokat tartják meg, ahol a kampány már elkezdődött, tehát 50 napnál kevesebb van hátra az időpontig. Vagyis nem lesz időközi ott, ahol május 27-én indulna a kampányidőszak. A 15 kiírt választásból így csak 8-ra kerülhetne sor.

De fontos változás lehet az is, hogy ha valamelyik párt vagy pártszövetség kompenzációs listát akar állítani, akkor a tízezer főnél nagyobb településeken az egyéni körzetek legalább kétharmadában jelöltet kell állítania. Ugyanez a szabály érvényesülne a budapesti kerületekben is.

Kompenzációs listája annak a jelölőszervezetnek lehet, amely a kerületek kétharmadában polgármesterjelöltet állított. A fővárosi kompenzációs listán legfeljebb háromszor annyi jelölt szerepelhet, mint az így megszerezhető mandátumok száma. A jól értesült kormánylap szerint a javaslatról jövő kedden szavaz majd a parlament, és a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba. Már ugye, ha Novák Katalin aláírja.