Nyolc ember meghalt, tízezer embert evakuáltak Észak-Olaszországban a súlyos áradások és földcsuszamlások miatt

külföld
2023 május 17., 13:42

A heves esőzések és viharok miatt az észak-olasz Emilia-Romagna régióban több mint húsz folyó áradt ki, egy híd összeomlott, a földcsuszamlások falvakat zártak el. A la Repubblica azt írja, a súlyos áradások és földcsuszamlások miatt már tízezer embert evakuáltak a térségben, ahol eddig 250 földcsuszamlást regisztráltak, az elöntött települések száma pedig már 37. A hétvégére tervezett olasz Forma-1-es futamot törölték.

photo_camera Fotó: ALESSANDRO SERRANO/AFP

A közösségi oldalakra posztolt videók szerint is súlyos a helyzet, az alábbi videó Sarsinában készült egy földcsuszamlásról:

link Forrás

A Guardiannak nyilatkozó Enzo Lattuca, Cesena polgármestere azt mondta, „a helyzet katasztrofális, és az esőzés még nem ért véget”, mert a Savio folyó szerda reggel ismét áradni kezdett.

photo_camera Fotó: ALESSANDRO SERRANO/AFP

Egy Motta-Budriót és San Martinót összekötő híd egyszerűen összeomlott, a tűzoltóság azt mondja, azért sem lehet a közelébe menni, mert a híd közelében van egy gázvezeték is, ami „érintettnek tűnik”.

A la Repubblica szerint eddig nyolc igazolt áldozata van az áradásoknak és a földcsuszamlásoknak, hárman Forlìban, hárman Cesenateban, egy férfi pedig Ravennában halt meg, illetve megtalálták egy német nő holttestét Cesenatico tengerpartján, de egyelőre nem világos, hogy ő is a viharok áldozata-e.

photo_camera Fotó: ALESSANDRO SERRANO/AFP

A meteorológusok szerint az elmúlt száz évben nem történt ennyire extrém időjárási jelenség, ami „egyértelműen a klímaváltozás eredménye”. A la Repubblica azt írja, „a helyzet aggasztó, a jövőre nézve is”.

photo_camera Fotó: ALESSANDRO SERRANO/AFP

Olvasónk, Ági jelentése szerint – aki épp Riminiben van – szinte az összes vonatot törölték. Ma utaztak volna Bolognába, már a jegyeket is megvették, de az állomáson bemondták, hogy az összes délről és északról érkező vonatot törölték. „Riminiben a partot elárasztotta a víz, egészen a napernyős sorok elejéig. Körülbelül 50-100 méter eltűnt a homokos partból.”