A rendőrség közleménye alapján Buda negyedik ostroma zajlott április végén és május elején a Karmelitánál

POLITIKA
2023 május 18., 08:50

Közleményben számolt be a rendőrség a miniszterelnök székhelyén, a Karmelitánál zajlott április végi és május eleji tüntetések után indított eljárásokról a Budapesti Rendőr-főkapitányság. De milyen közleményben! Bár külső szemlélőnek úgy tűnhetett, hogy a rendőrség aránytalanul erőszakosan lépett fel tizenéves tiltakozókkal szemben - a kormány hivatalos álláspontja szerint a karhatalom egy építési területet védett, bár hogy ez miért volna karhatalmi feladat, azt nem tisztázták -, a rendőrség közleménye alapján inkább tűnhet úgy, hogy 1686, 1849 és 1945 után valakik negyedszer is megostromolták a várat.

photo_camera Hiába tűnhet úgy, mintha fordítva volna, az ilyesmit a hatóság simán értelmezheti hivatalos személy elleni erőszakként. Fotó: Bankó Gábor/444

"Hivatalos személy elleni erőszak, garázdaság, rongálás… a Budapesti Rendőr-főkapitányság számos büntetőeljárást kezdeményezett" - írják közleményükben. Ezt később bővebben is kifejtik. Megélésük szerint április 24-én "az építési kerítéselemek megrongálása, majd azt követően a rendőröket ért támadás kapcsán", május 3-án pedig "a kerítéselemek ismételt ledöntése, megrongálása, az építési területre történő jogellenes behatolás és a rendőröket ért támadás miatt" hivatalos személy elleni erőszak gyanújával kezdtek nyomozást. Az április 24-én történtek miatt "több erőszakos résztvevővel, köztük országgyűlési képviselőkkel szemben", a május 3-án történtek miatt "arcukat maszkkal eltakaró" résztvevők ellen indult eljárás hivatalos személy elleni erőszak gyanújával. A maszkos tüntetők közül állításuk szerint tízet már azonosítottak, hármat ki is hallgattak. Velük szemben végül az egyesülési és gyülekezési szabadság megsértése miatt indult eljárás, ami elég fura megfogalmazása annak, hogy a rendőrség szerint nem lett volna szabad gyülekezniük.

"Mások festékszóróval rongáltak, valaki a várfalat is lefestette, illetve biztonsági kamerát törtek össze" - sorolta tovább a rendőrség közleménye a tüntetők bűneit. Közleményükből kiderül, hogy május 9-én reggel is "megrongálták" az építési terület kerítéselemeit, ez ügyben rongálás miatt indítottak büntetőeljárást.

"A nyomozások folyamatban vannak, melynek során további gyanúsítások várhatók" - üzente a rendőrség közleményében, amiben egy szó sem esik arról, hogy vajon arányos és indokolt volt-e gumibotozva, könnygázazva oszlatniuk a tiltakozó diákokat.