Ukrajna még a békéért se hajlandó területeket átengedni Oroszországnak

külföld
2023 május 18., 07:07

Ukrajna nem fogad el semmilyen béketervet, aminek területek feladása volna az alapja, közölte Kína békenagykövetével, Li Hujjal Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerdai egyeztetésükön. Li a héten európai turnéra indult, hogy promótálja főnöke, Hszi Csinping kínai elnök béketervét.

Az ukrán külügyminisztérium által közölt felvétel Li Huj és Dmitro Kuleba, illetve a kínai és az ukrán delegáció 2023. május 16-i kijevi találkozójáról.
photo_camera Az ukrán külügyminisztérium által közölt felvétel Li Huj és Dmitro Kuleba, illetve a kínai és az ukrán delegáció 2023. május 16-i kijevi találkozójáról. Fotó: HANDOUT/AFP

Kína, miután az idén már sikerült megállapodást kiközvetítenie Szaúd-Arábia és Irán között, most éppen az orosz-ukrán háború megoldásával igyekszik tovább növelni globális súlyát. A terv sikeres kivitelezését némileg bonyolítja, hogy az orosz-kínai viszonyrendszerre tekintettel Kína mindez idáig nem volt hajlandó nyilvánosan elítélni Oroszország invázióját - bár közben nyíltan támogatni se hajlandó Oroszországot. Nagyon árulkodó a két ország jelenlegi viszonyáról, hogy Hszi moszkvai látogatása után a hivatalos diplomáciai leiratokból számos, az orosz és kínai barátságra vonatkozó jelző kimaradt az ilyen közleményekben amúgy szokásosak közül.

Ahogy az is beárnyékolja a kínai békeközvetítési kísérleteket, hogy bár a kínai cégek a másodlagos szankcióktól tartva nem ugrottak rá azonnal a lehetőségre, hogy kiváltsák a nyugati szankciók miatt elérhetetlenné vált termékeket az orosz piacokon, az amerikai hírszerzés állítása szerint az elmúlt hetekben-hónapokban valami megmozdult, és egyre több jele van annak, hogy Kína katonai, vagy legalábbis katonai célokra is használható eszközöket szállít Oroszországba.

A Maxar Technologies kompozitja Bahmutról. A bal oldali felvétel 2022. május 8-án, a jobb oldali 2023. május 15-én készült.
photo_camera A Maxar Technologies kompozitja Bahmutról. A bal oldali felvétel 2022. május 8-án, a jobb oldali 2023. május 15-én készült. Fotó: HANDOUT/AFP

Kína helyzetét továbbá az is bonyolítja, hogy Tajvanra tekintettel a kínai külpolitika állandó mantrája az országok területi integritásának szentsége - Kína saját területeként, lázadó tartományként tekint Tajvanra, melynek megszállása, vagyis pekingi szlengben újraegyesítése Kínával külpolitikájuk kimondott célja. Vagyis Kína a Krím elcsatolásának elismerésével saját érvrendszerét gyengítené Tajvan esetében. Vang Ji egykori külügyminiszter, aki tavaly december óta már külügyi államtanácsnokként egyszerre magasabb és szimbolikusabb posztra került, februárban a müncheni biztonságpolitikai konferencián felszólalva külön is hangsúlyozta a területi integritás elvének sérthetetlenségét.