Továbbjutás 0-4 után? Miért ne?

futball
2023 május 19., 07:38

Számtalan nagy fordítás volt már a kétfordulós focipárharcokban. Például amikor 2017-ben a Paris SG hiába nyert 4-0-ra odahaza, Barcelonában 6-1-re kikapott. Vagy amikor 2004-ben a Deportivo 4-1-re kapott ki a Milantól, a spanyolországi visszavágón pedig 4-0-ra nyert. Vagy ott van 1985-ből a Partizan-QPR párharc: az első meccsen az angolok 6-2-re nyertek, a visszavágón a szerbek 4-0-ra, és az idegenben lőtt gólok szabályával tovább is jutottak.

Ezek mind európai kupapéldák voltak, csütörtökön azonban Angliában, a League One - ez az angol harmadosztály - rájátszásának elődöntőjében történt meg a csoda.

Az első fordulóban az esélytelenebbnek tartott Peterborough United hatalmas, 4-0-ás győzelmet aratott a Sheffield Wednesday ellen, amelyik a bajnokságban 96 pontot szerezve csupán két ponttal maradt le az egyenes feljutásról. A Peterborough edzője amúgy - megszakításokkal - 2008 óta Darren Ferguson, a legendás Alex Ferguson fia.

Tévedtek, akik azt gondolták, hogy ilyen előzmények után a csütörtöki visszavágó nem sok izgalmat tartogathat. A hazaiak már a 9. percben megszerezték a vezetést, a 25. percben már 2-0-ra mentek, aztán sokáig semmi. A 71. percben lőtték be a harmadikat, a 98. percben pedig hosszabbításra mentették a meccset. Mindkét oldalon egy-egy gól esett a ráadásban, megint a sheffieldieknek kellett visszakapaszkodniuk. Ilyen előzmények után nem is lehetett kérdés, hogy mind az öt tizenegyest berúgják, az ellenfelük egyszer hibázott.

link Forrás

Ezzel eldőlt, hogy a Sheffield Wednesday a Barnsley-val játszik a Championshipért, vagyis az angol másodosztályért, ahonnan tavaly estek ki. A sheffieldiek 2021 után térhetnek vissza, tavaly elbukták a rájátszást.

A meccs után a nézők a pályán ünnepeltek, ennek alighanem lesz még következménye. Ez az a stadion, a hillsborough-i, ahol 1989-ben 97 liverpooli szurkoló lelte halálát a Liverpool-Nottingham Forest FA-kupa elődöntőben.

link Forrás