Az ICC részes államai aggódnak, hogy Oroszországban körözik a testület főügyészét

háború
2023 május 20., 17:45

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) részes államai aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy előző nap az orosz belügyminisztérium körözést adott ki az ICC főügyésze és több bíró ellen.

Az orosz belügyi adatbázisban pénteken megjelent bejegyzés szerint Karim Khant, az ICC brit főügyészét az orosz büntető törvénykönyv egyik cikkelye alapján körözik, de a konkrét vádat nem nevezték meg.

A Nemzetközi Büntetőbíróság részes államainak közgyűlési elnöksége által kiadott közleményben a moszkvai intézkedést megfélemlítésnek nevezték, illetve elfogadhatatlan kísérletnek arra, hogy aláássák az ICC mandátumát a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekményeket vizsgálatában, szankcionálásában és megelőzésében.

„Az ICC-nek tudomása van róla és nagyon aggasztónak tartja, hogy a bíróság tisztségviselői ellen jogtalan és alaptalan kényszerítő intézkedéseket vezettek be. Ezeket a lépéseket a testület elfogadhatatlannak tartja, és továbbra is tántoríthatatlanul végzi munkáját annak érdekében, hogy biztosítsa a legsúlyosabb bűntettek elkövetőinek felelősségre vonását” – áll a közleményben.

photo_camera Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP

A Nemzetközi Büntetőbíróság márciusban elrendelte Vlagyimir Putyin orosz elnök és Marija Lvova-Belova orosz gyerekjogi ombudsman letartóztatását, azzal vádolva őket, hogy törvényellenesen hurcoltattak el gyerekeket Ukrajnából. (MTI)