A nyomkövetős gyömrői polgármester jelöltjei vesztettek, oda a többsége a testületben

belföld
2023 május 21., 18:35

Három időközi választást is tartottak Gyömrőn, és mindhármat a helyi ellenzéki Hajnal Egyesület Gyömrőért (HEGY) jelöltjei nyerték.

Gyömrőt 2002 óta az a Gyenes Levente vezeti, akinek több botrányos ügye is volt az elmúlt években, legutóbb fél évet volt letartóztatásban, mert a gyanú szerint tagja lehet egy biztonsági őröket foglalkoztató számlagyáros bűnszervezetnek, ami több mint másfél milliárd forintnyi adót csalt el. A képviselő-testület üléseit szabadulása után nyomkövetővel vezeti.

A választás tétjéről a HEGY-et vezető Horváth István azt mondta lapunknak a választást felvezető riportunkban: „Az időközi választás eredménye megmutatja, hogy a választópolgárok Gyenessel vagy nélküle képzelik-e el a jövőt. Ezt mindenkinek tudomásul kell venni, aki a 2024-es önkormányzati választásra készül.”

Az 5. választókerületben Kisberk Szabolcs, a Mi Hazánk sajtófőnöke lett a második, a Jó Itt Élni (JIÉ) jelöltje, ez a polgármester szervezete, a harmadik. A 7. és 8. választókerületben a JIÉ a második, a Mi Hazánk a harmadik lett.

Gyenes várhatóan a többsége elvesztése után sem mond le polgármesteri posztjáról. A választás előtt legalábbis lapunknak azt írta, hogy polgármesteri megbízatása szerinte nem függ össze a testület összetételével, a négy évvel ezelőtt kapott felhatalmazással akarja vezetni a várost a 2024. júniusi választásig.

A HEGY nyertesei: Angyal Ágnes Magdolna (5. választókerület), Árkosi Brigitta (7.), Váradi Attila (8.).

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444