150 ezer tanár sztrájkol Romániában

oktatás
2023 május 22., 09:35

Általános sztrájkot hirdetett Romániában a három legnagyobb tanügyi szakszervezet hétfőn, miután nem tudott megegyezni a kormánnyal a béremelésekről. Nagyjából 150 ezer pedagógus és az iskolai kisegítő személyzet 60-70 ezer tagja szüntette be meghatározatlan időre a munkát.

A sztrájkolók azt követelik, hogy a kezdő tanárok négyezer lejt (300 ezer forintot) kapjanak nettóban, ami megegyezik az országos átlagbérrel. Most a 2600 lejes (200 ezer forintos) szintet sem érik el. A magyar pedagógus bértábla ennél alacsonyabb fizetést kínál a kezdőknek.

Ha vásárlóerő-egységben (PPS) nézzük, szintén látható, hogy a 2020-21-es adatok alapján a román kezdő tanári fizetések meghaladják a magyart.

link Forrás

Nicolae Ciuca miniszterelnök vasárnap tett még egy utolsó kísérletet arra, hogy lebeszélje a tanárokat a sztrájkról, de a szakszervezetek szerint semmilyen új, érdemi ajánlattal nem állt elő. A kormányfő arra hivatkozott, hogy az új közalkalmazotti törvény megoldást kínál majd, de ezt csak július közepén fogják bemutatni, és szeptemberben fogadnák el a parlamentben,

Addig is, a kormány évi kétszeri 1000 lejes (75 ezer forint) támogatást ajánlott a pályakezdő, illetve a hátrányos térségekben munkát vállaló pedagógusok számára. Ciuca a párbeszédkészségét hangoztatta, és arra figyelmeztette a tanárokat, hogy a záróvizsgákra készülő diákokat nem kellene ebben az időszakban további stressznek kitenni.

Az érdekképviseletek szerint a kormány az előző napokban is ugyanezzel az ajánlattal állt elő, a sztrájk kirobbantására szavazó szakszervezeti tagok pedig ennek tudatában írták alá, hogy „méltányos bérezésük” kiharcolása érdekében vállalják a munkabeszüntetést és az ezzel járó bérkiesést.

photo_camera Pedagógustüntetés Bukarestben 2013-ban Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Marius Nistor, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek elnöke szerint a tanárok „nem szociális segélyt kunyerálnak”, hanem munkájuk társadalmi jelentőségének megfelelő szintű, inflációkövető bérezést követelnek. Arra a kritikára, hogy nem a tanév végén és a közelgő kormányváltás előtt kellene sztrájkolni, azt mondta, a döntéshozóknak volt elég idejük megoldást találni a tanárok követeléseire, de a korábbi tüntetéseket és petíciókat nem vették komolyan.

Legutóbb 18 éve volt általános sztrájk a román közoktatásban.

(via MTI)