30 tonna robbanásveszélyes ammónium-nitrát tűnt el egy vasúti kocsiból az Egyesült Államokban

bűnügy
2023 május 22., 20:08

30 tonna, robbanóanyagként is használható ammónium-nitrát eltűnése ügyében nyomoznak az amerikai hatóságok – derül ki hivatalos iratokból.

A vegyi anyag eltűnését még április végén észlelték, két héttel azután, hogy elhagyta a robbanószer-gyártó üzemet Wyoming államban, és május 10-én jelentették be a környezeti veszélyhelyzetek kezelésével foglalkozó szövetségi központnál (National Response Center).

A vasúti kocsiban szállított ammónium-nitrát úticélja Kaliforniában a Mojave-sivatag volt, ott fedezték fel az eltűnést is, amikor kinyitották. A hivatalos iratok szerint a vasúti kocsi zárja látszólag érintetlen volt, amikor elérte a rendeltetési helyet.

A vizsgálatot a szövetségi vasúti hatóság (Federal Railroad Administration), a kaliforniai közszolgáltatások bizottsága (California Publis Utilities Commission), a Union Pacific vasúttársaság és a gyártócég, a Dyno Nobel közösen folytatja.

A Union Pacific egyik tehervonata április 21-én a texasi Round Rockban.
photo_camera A Union Pacific egyik tehervonata április 21-én a texasi Round Rockban. Illusztráció: Brandon Bell/Getty Images via AFP

A cég szerint elképzelhető, hogy a vasúti kocsi alsó kieresztő-nyílásán keletkezett résen keresztül szállítás közben szóródott ki a teljes szállítmány. Egyelőre semmi sem utal arra, hogy a vegyi anyagot direkt távolították volna el, és ha fokozatosan, kis mennyiségekben szóródott ki és került a környezetbe, az nem jelent kockázatot a lakosságra, sem a vasúti közlekedésre – közölte a robbanószer-gyártással foglalkozó cég.

Az okok pontos kiderítésére a vasúti szerelvény teljes útvonalát átvizsgálják.

Az ammónium-nitrát műtrágyaként és robbanószerként is használható. 1995-ben ezt használták az Oklahoma City-ben elkövetett merényletben, amiben 168 ember meghalt, 2020-ban pedig ammónium-nitrát robbanása okozta a bejrúti kikötői detonációt is, ami 218 ember halálát okozta és megsemmisítette Libanon gabonakészleteinek nagy részét. (MTI)