Földrengés volt Romániában, Békéscsabán is érezték

időjárás
2023 május 22., 19:20

Közepes, 4,9-es erősségű földrengés történt hétfőn este Románia nyugati részén, Arad megyében, a magyar határ közelében – írta a román Országos Földtani Intézetre (INFP) hivatkozva az Agerpres hírügynökség.

A földmozgás helyi idő szerint 20:46-kor következett be 15 km-es mélységben, Aradtól 24, Temesvártól 45, Békéscsabától 77 és Resicabányától 89 km-re.

Az Arad megyei Aradon hírportál szerint a földmozgás fészke Lippa körzetében, Ópálos (Paulis) település közelében volt. A földmozgást Kolozsvár térségében is érezni lehetett.

Az esti romániai földrengés helyszínéhez legközelebb eső, 5,7-es erősségű földmozgás február 14-én történt az olténiai Gorj megyében, 6,3 kilométeres mélységben.

Az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU) közölte, hogy eddig nem érkezett bejelentés az 112-es sürgősségi hívószámon esetleges sérültekről, jelentős anyagi kárról. Az IGSU operatív csapatai helyszíni szemlét tartanak az érintett megyékben, hogy felmérjék a keletkezett kárt – írta a News.ro.

photo_camera Fotó: ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium/Facebook

A Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium szerint a jelenséget Magyarországon, Békéscsabán is érzékelték, és elképzelhető, hogy több, határ menti magyarországi településen is érezték. Károkról nem érkezett bejelentés. (MTI)