A magyar kormány miatt csúszik a gazdáknak szánt brüsszeli támogatás

mezőgazdaság
2023 május 23., 17:58

A magyar kormány késlekedése miatt csúsznak a tárgyalások a gazdák megsegítéséről az Európai Bizottság szerint, számolt be az Euronews.

  • Tavaly engedélyezte az EU az ukrán gabonaimportot, hogy ezzel is segítsék a megtámadott országot.
  • Az olcsó ukrán import viszont teljesen felborította az uniós piacot, a közép-európai országokban leverte az árakat, a raktárak pedig megteltek ukrán búzával és kukoricával.
  • Április végén az EU megállapodott öt uniós országgal, köztük Magyarországgal is, abban, hogy területükön csak áthaladhat az ukrán gabona, eladni és tárolni nem lehet az országok területén.
  • Ezzel egyidőben százmillió eurós támogatást hagyott jóvá a gazdáknak Brüsszel, a kifizetés előfeltétele, hogy az érintett országok vonják vissza az ukrán gabonáról szóló importtilalmat.

Az Európai Bizottság szóvivője, Miriam Garcia Ferrer szerint az érintett tagállamok mindegyike visszavonta már az importkorlátozást, kivéve Magyarországot. Amíg a magyar kormány nem intézkedik, nem tudnak leülni tárgyalni a támogatás kifizetéséről.

„Jelenleg arra várunk, hogy felfüggesszenek egy korábban bevezetett egyoldalú nemzeti intézkedést, mielőtt rátérnénk a következő lépésekre.”

- mondta az Euronews a szóvivő.