A Kínában élő gerinces állatfajok sokkal veszélyeztetettebbek a globális átlagnál

környezetpusztítás
2023 május 24., 16:25

Az állatfajokat nagyobb mértékben fenyegeti kihalás Kínában, mint máshol a világban a városok terjeszkedése és az állati élőhelyek zsugorodása miatt – derül ki a kínai kormányzat egyik tanulmányból, amiből a Reuters hírügynökség idézett.

A kínai ökológiai és környezetvédelmi minisztérium hétfőn közölt tanulmányát 213 szakember állította össze több mint 4300 őshonos faj megfigyelésének bevonásával.

A szakértők szerint a gyors urbanizáció, az infrastrukturális projektek és az állatvilág kizsákmányolása miatt jelentős számú faj került veszélybe.

A gyors fejlődés miatt keletkezett károk helyrehozására Kína nemzeti parkokat, természetvédelmi övezeteket és egy úgynevezett ökológiai „határvonalprogramot” indított a sérülékeny életterek oltalmára, ezzel az emberi beavatkozástól mostanra az ország kb. 30 százalékát valamiféle védelem alá helyezte.

„A [tanulmány] eredményei azt mutatják, hogy a Kína területén élő gerinces állatfajok sokkal veszélyeztetettebbek a globális átlagnál. Fajkihalás és regionális fajpusztulás is előfordult minden állatcsoportban” – áll a tanulmányban.

„Az emberi gazdasági tevékenység megváltoztatta a föld jellemzőit… a vadon élő állatok élettereinek elvesztését, széttöredezését, valamint a gerincesek populációinak zsugorodását okozta, olykor egészen a kihalásig” – állapították meg a szakértők.

Visszaeresztenek egy tobzoskát a vadonba Délkelet-Kínában 2017. szeptember 14-én.
photo_camera Visszaeresztenek egy tobzoskát a vadonba Délkelet-Kínában 2017. szeptember 14-én. Fotó: Xue hun/Imaginechina via AFP

A minisztérium szerint az országban élő gyíkfajok kb. 30 százaléka veszélyeztetett, ami jóval magasabb a globális 21,2 százaléknál. Összesen 137 veszélyben lévő hüllőfajról van szó, míg a korábbi, 2004-es felmérésben még 110 volt a számuk.

A minisztérium szerint sikerült eredményeket is elérni, különösen olyan népszerű fajok esetében, mint az óriáspanda: a faj egyedszáma a minisztérium szerint mára eléri az 1800-at. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2021-ben a levette az óriáspandákat a veszélyeztetettek listájáról, és a sebezhetők közé sorolta őket.

A minisztérium szerint a kritikusan veszélyeztetett kategóriába sorolt emlősfajok száma 223-ról 178-ra csökkent 2004-hez képest. (MTI)