Nem szavazták meg az orosz agressziót elítélő nyilatkozatot a Fővárosi Közgyűlés fideszes tagjai

belföld
2023 május 24., 12:32

Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés az Európai Tanács orosz inváziót elítélő nyilatkozatát - pontosabban csak az ellenzéki frakcióvezetők, merthogy a kormánypárt képviselői hosszas huzavona után végül nemmel szavaztak az agressziót elítélő közös elvi állásfoglalásra.

„Az Oroszország által Ukrajna ellen indított agresszív háborút" elítélő nyilatkozatot eredetileg Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője terjesztette elő „békepárti nyilatkozat" címen, de az ellenzéki képviselők addig nyújtottak be módosító indítványokat, amíg az „agressziót elítélő"-re változott. Ezért a kormánypárti politikusok többsége - tízen - végül nemmel szavaztak az állásfoglalásra, szemben az ellenzéki képviselők tizenhét igen szavazatával. Egy tartózkodó szavazat is érkezett.

Wintermantel a szavazás után azt mondta, a fővárosi többség Karácsony Gergely vezetésével elutasította az eredeti békepárti nyilatkozatot, és a módosító javaslatokkal „színtiszta belpolitikai csatározássá" minősítették a kérdést.

(via MTI) Címlap: Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetője a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. május 24-én. MTI/Máthé Zoltán