Több mint fél éve csökkennek a reálkeresetek

gazdaság
2023 május 24., 06:59

Egy év alatt 7 százalékkal csökkentek a reálkeresetek, derül ki a KSH márciusi adataiból. Ennyivel kevesebbet ér a fizetésünk, mint tavaly ilyenkor.

Sorozatban ez a hetedik hónap, amikor éves szinten csökkennek a reálkeresetek.Februárban különösen jelentős, majdnem 20 százalékos volt a zuhanás, de annak egy részét az magyarázta, hogy egy évvel korábban jutalmat osztottak a rendvédelmi dolgozóknak. A KSH szerint ha ezt nem számítjuk, februárban 8 százalékos lett volna a reálkereset-csökkenés. Ennél valamivel jobb a márciusi 7 százalék, de még mindig rosszabb a decemberi adatnál.

link Forrás

A nettó mediánfizetés - kedvezményekkel együtt - 306 ezer forint, ez azt jelenti, hogy az emberek fele ennél kevesebbet, a másik fele többet keres. Tavaly márciusban ez az összeg 264 ezer forint volt.

link Forrás

A mediánkereset bruttóban 440 ezer forint volt márciusban.

Az átlagkereset magasabb a mediánnál, mivel jobban felhúzza a kevés, de szélsőségesen magas fizetés. Éppen ezért a kormány szívesebben hivatkozik erre a statisztikára, de a medián jobban mutatja, mit jelent valójában a közepes kereset. A bruttó átlagkereset 578 ezer forint.

link Forrás

Címlapkép: Varga Mihály pénzügyminiszter fizet egy büfében. Mónus Márton/MTI/MTVA