Varga Judit szerint fel sem merült, hogy ne mi legyünk az uniós Tanács soros elnökei, pedig épp készül az ezt megkérdőjelező határozat

eu
2023 május 24., 18:15

Szerda délelőtt írtuk meg, hogy az Európai Parlament június 1-jei plenáris ülésén újabb állásfoglalást készül elfogadni a magyarországi jogállamiság helyzetéről és a befagyasztott uniós forrásokról, az ötpárti határozat pedig megkérdőjelezi, hogy Magyarország képes lesz-e hitelesen ellátni az uniós tanács soros elnöki tisztségét jövőre, miközben folyamatosan megsérti a szövetség alapvető értékeit.

link Forrás

Az igazságügyi miniszter délután Facebook-bejegyzésben reagált a hírekre: Varga Judit szerint „azok közül, akiknek valóban osztottak lapot, fel sem merült" annak a gondolata, hogy Magyarország ne töltse be a neki járó tisztséget, a Tanács főtitkárságával napi kapcsolatot tartanak, készülnek a feladatra.

„Az Európai Parlament ismét el akar venni valamit Magyarországtól. Nem is akármit. [...] Az uniós elnökség nemcsak arra teremt kiváló lehetőséget, hogy hazánkat és álláspontját még inkább megismerjék az Európai Unió tagországaiban, hanem arra is, hogy alakítani tudjuk Európa jövőjét. Ennek kapcsán a magyar elnökségnek három legfőbb prioritása lesz: a demográfia, a versenyképesség és a kohéziós politika jövője",írja az igazságügyi miniszter. Azt, hogy ki tölti be a soros elnöki pozíciót, valóban egy egyhangúan elfogadott határozatban döntötték el tavaly ősszel, de azóta tovább romlott a jogállamiság és az alapvető jogok helyzete Magyarországon a testület szerint - a belengetett állásfoglalás ide sorolja például a tanárok jogsérelmeit is.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége koordinálja az intézmény jogalkotással kapcsolatos tevékenységét, képviseli a többi uniós szervvel fenntartott kapcsolattartást. Magyarország jövő júliustól hat hónapon át ülne a székben.