Áthelyezték egy brutális börtönbe a fehérorosz Nobel-békedíjas Alesz Bjaljackit

külföld
2023 május 25., 04:47

Átszállították a visszaeső bűnözőknek fenntartott börtönbe Alesz Bjaljacki Nobel-békedíjas írót, a Vjaszna (Tavasz) belarusz jogvédő szervezet vezetőjét, írja a Guardian. Felesége szerint egy hónapja nem hallott felőle senki. Natalia Pincsuk elmondta, hogy a 10 éves börtönbüntetését töltő Bjaljackit a Gorki városában található brutális N9-es börtönbe szállították el, ahol mindennapos, hogy verik a rabokat és kényszermunkára kényszerítik őket.

photo_camera Fotó: VITALY PIVOVARCHIK/AFP

„A hatóságok elviselhetetlen körülményeket teremtenek Alesz számára, és szigorú információs elszigeteltségben tartják. Egy hónapja egyetlen levelet sem kaptam tőle, és az én leveleimet sem kapja meg” – mondta Pincsuk szerdán.

Márciusban a bíróság a 60 éves Bjaljackit és három társát közrendet sértő cselekmények finanszírozása és csempészet miatt ítélte el. Bjaljacki 2021-es letartóztatása óta 20 hónapot töltött rács mögött, Pincsuk aggódik, hogy az egészségi állapota romlik. „A legutóbbi levelekben látom, hogy megváltozott a tollbamondása, és látom, hogy romlik a helyzete, mind az egészsége, mind a látása tekintetében, és nagyon-nagyon aggódom emiatt” – mondta, és sürgette az ENSZ beavatkozását.

Alesz Bjaljacki 2014. június 21-én Minszkben, miután kiengedték a börtönből.
photo_camera Alesz Bjaljacki 2014. június 21-én Minszkben, miután kiengedték a börtönből. Fotó: Szergej Gapon/AFP

Bjaljacki és három kollégája elítélése kemény válasz volt a 2020-as választások miatti tömeges tiltakozásokra. Alekszandr Lukasenka, Vlagyimir Putyin orosz elnök régi szövetségese, aki támogatta Oroszország ukrajnai invázióját, 1994 óta irányítja az országot. A 2020-as tüntetések során, amelyek az eddigi legnagyobbak voltak Fehéroroszországban, több mint 35 ezer embert tartóztattak le, és ezreket vertek meg a rendőrök.

A Vjaszna szervezet szerint mind a négy aktivista ártatlannak vallotta magát. A jogvédő szervezet szerint 1516 politikai fogoly van Fehéroroszországban, számukra a hatóságok szándékosan elviselhetetlen körülményeket teremtenek. A bebörtönzött volt elnökjelöltről, Viktar Babarikáról 28 napja nem érkezett információ. Állítólag megverték a cellájában, majd kórházba szállították. Nyikolaj Sztatkevicsről, a 14 éves börtönbüntetését töltő prominens ellenzéki személyiségről 100 napja nem hallott senki.