Szekszárd kirúgott polgármestere ragaszkodik a posztjához, jogi támadást ígér

POLITIKA
2023 május 25., 12:05

„Szekszárd Megyei Jogú Város Közgyűlése zárt ülésen ma olyan döntést hozott, mellyel a többség egyértelmű szándéka ellehetetleníteni munkámat” - írja közleményében Ács Rezső, a város fideszes polgármestere.

A képviselő-testület összeférhetetlenséget állapított meg arra hivatkozva, hogy Ács 2017 óta másik állást is betöltött az ERÖV Zrt.-nél, amiért havi 300 ezer forintot kapott.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere.
photo_camera Ács Rezső, Szekszárd polgármestere 2021-ben Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA

Ács azt írja: „Az ERÖV Zrt. Stratégiai Tanácsadó Testületében hosszú évek óta betöltött elnöki tisztemet soha nem titkoltam, az érte kapott juttatást minden évben szerepeltettem a vagyonbevallásomban. Soha senki nem kifogásolta”.

„Ha a két pozíció valóban összeférhetetlen, akkor is ragaszkodom ahhoz a jogomhoz, hogy én döntsem el, miképp oldom fel azt, vagyis, hogy melyik tisztségemről mondok le.”

„Én vagyok Szekszárd polgármestere és a jövő évi választásokig az is maradok. 2019-ben több mint hatezer szekszárdi szavazó tisztelt meg bizalmával, nem a Közgyűlés választott ebbe a tisztségembe. Nem hagyom cserben a várost!”Ács azt ígéri, „minden lehetséges jogi úton” megtámadja a döntést.

Korábban Bomba Gábor, az ellenzéki frakció vezetője azt írta, mivel Ács nem szüntette meg 30 napon belül az összeférhetetlenséget, nem volt más választás, mint megszüntetni a polgármester jogviszonyát. A döntés pénteken lép hatályba, utána az alpolgármester vezeti a várost.

A választási törvény legfrissebb módosítása értelmében nem fognak időközi választást kiírni, meg kell várni a jövő évi rendes választást.