Titkokat adhatott át Kínának az orosz hiperszonikus csodafegyver egyik fejlesztője

külföld
2023 május 25., 09:49

Azzal vádolják a vezető orosz tudományos intézet igazgatóját - akit két másik hiperszonikus rakétatechnológiai szakértővel együtt hazaárulás gyanújával tartóztattak le múlt héten -, hogy titkokat adott át Kínának, írja a Reuters.

Az orosz védelmi minisztérium 2022. február 19-én, Ukrajna lerohanása előtt öt nappal közzétett videójának egy képkockáján egy MiG-31-es hasára erősített Kinzsal rakéta látható.
photo_camera Az orosz védelmi minisztérium 2022. február 19-én, Ukrajna lerohanása előtt öt nappal közzétett videójának egy képkockáján egy MiG-31-es hasára erősített Kinzsal rakéta látható. Fotó: HANDOUT/AFP

Alekszandr Sipljukot, a szibériai Hrisztanovics Elméleti és Alkalmazott Mechanikai Intézet (ITAM) vezetőjét azzal gyanúsítják, hogy 2017-ben egy kínai tudományos konferencián titkos anyagokat adott át, mondták a források. Az 56 éves férfi ártatlannak vallja magát, és kitart amellett, hogy a szóban forgó információ nem volt titkos, és szabadon hozzáférhető volt az interneten.

A három meggyanúsított tudós, Anatolij Maszlov, Alekszander Sipljuk és Valerij Zvegyincev részt vett a Kinzsal (NATO-kódja: Killjoy), vagyis a H-47M2 típusú, levegőből indítható, hiperszonikus, vagyis akár a hangsebesség tízszeresével száguldani képes rakéták fejlesztésében. A Kinzsalt 2017-ben állították szolgálatba, így aktuálisan az egyik legmodernebb fegyvere az orosz hadseregnek.

Egyben Putyin elnök nagy büszkesége, amiről megsemmisíthetetlen csodafegyverként áradozott több nagy beszédében is. Így hát a tény, hogy a megsemmisíthetetlen csodafegyver éles bevetésben korántsem bizonyult megsemmisíthetetlennek, komoly arcvesztést jelent neki személyesen is. Az ügyről Király András írt részletesebben a 444-re: „Árulás gyanújával nyomoznak az orosz hiperszonikus csodafegyver fejlesztői ellen”.