24.hu: akár egy újabb akkugyár is állhat a Tata környéki óriási vízügyi beruházások mögött

belföld
2023 május 26., 12:31

Nagy területet érintő és szerteágazó vízügyi fejlesztések zajlanak Tatabánya, Tata és Komárom térségben, írja a 24.hu. 2019 óta sorban, részegységekre bontva születtek olyan határozatok, amelyekből lassanként egy grandiózus vízügyi beruházássorozat körvonalazódott, melyben a kormány az ipari parkok vízigényét a környékbeli karsztvíz-készletét aknázná ki, fejtette ki a lapnak Ballabás Gábor geográfus, a tatai Miénk a Grund Városvédő Egyesült (MAG) szakértője.

photo_camera Fotó: Hofez

Az első bejelentésekkor az Északdunántúli Vízmű (ÉDV) Zrt. azt kommunikálta, hogy a fejlesztések a komáromi ipari park növekvő vízigényét elégítenék ki, a tiltakozások után viszont már azt állították, hogy a komáromi lakosság vízellátásának biztosítása miatt kell hozzányúlni a karsztvízhez.Többek közt Tata és Komárom közt épül nagy kapacitású ivóvíz-távvezeték, amely képes lesz Tata és Tatabánya karsztvíz-bázisaiból a szükségeshez képes irreális mértékű vizet elvezetni. Emellett Komárom ivóvízellátásának bővítését és a város ipari parkjának víziközműhálózat-fejlesztését is engedélyezték. Kormányhatározatok alapján az ipari park területe a jelenlegi ötszörösére bővülhet.

A városban az a hír terjed, hogy a dél-koreai SK Innovation egységei mellett egy harmadik akkumulátorgyárat akarnak a jövőben megépíteni. A helyi civilek szerint az új üzem előkészületeiről „csak az nem tud, aki nem akar hallani róla”.

A beruházáscsomag összesen 12 milliárdot kostál, amiből 6 milliárd a távvezeték építése. A fejlesztéseket a Mészáros és Mészáros Kft., valamint az EuroAszfalt Építő és Szolgáltató Kft. konzorciumban kivitelezi.

Az akkugyárakat belengő hatvanasévek-légkör

A tatai karsztforrások vízhozamuk szempontjából országos szinten jelentősek, azonban a hatvanas évektől kezdve az intenzív bányászatnak köszönhetően a víz szintje csökkenni kezdett. A 90-es években a bányászat leállásával a szint emelkedni kezdett, de az utóbbi években a klímaváltozásnak, és az újból növekvő vízkitermelésnek köszönhetően azonban ismét csökkenni látszik. Az akkugyár miatti brutális mértékű karsztvíz felhasználás feltehetőleg szintén nem lenne rá jó hatással.