A XIII. kerületben néhány panaszkodó lakó miatt csapdázás után mostantól megölik a varjúszülőket, ami után a fiókák pár napon belül éhen-szomjan halnak

ÁLLAT
2023 május 26., 13:14

"A befogott szülők fiókái el fognak pusztulni. Éhen-szomjan pusztulnak nagyjából 3 nap alatt. A csapdával elfogott varjakat a jogszabály szerint széndioxidalagutas lefojtással kellene kíméletesen megölni, a gyakorlatban ehhez képest vagy kitekerik a nyakukat, vagy zsákba kötve kiteszik őket a napra vagy hagyják őket éhen-szomjan pusztulni a csapdában."Így foglalta össze a 444 kérdésre egy tekintélyes magyar ornitológus, hogy mi lesz a várható következménye a budapesti XIII. kerületi önkormányzat nagy felháborodást keltett bejelentésének, miszerint mostantól úgynevezett Larsen-féle élőcsapda segítségével befogják a lakosságot zaklató varjakat.

Befogják = megölik

A nem szakértőknek akár jól is hangozhat, hogy "élőcsapdáról" van szó, de az valójában egy különösen kegyetlen, állatkínzó módszert takar, amennyiben a varjakat egy eleven, a csapda belsejébe zárt varjú csalogatja a kelepcébe. Ezeket a szerencsétlen élő csalikat elvben etetni-itatni kéne végig, ám ez a valóságban gyakran elmarad. A varjúfélék ráadásul kiemelkedően intelligens, kommunikatív, logikai problémák megoldására és érzelmek kimutatására képes állatok, az ilyen csapdába is az empátiájuk viszi bele őket.

A kerületi varjúfiókák és szüleik lassú elpusztítását a kerület az akciót bejelentő Facebook-posztban azzal indokolta, hogy mostanában jó pár varjútámadás történt a kerületben és

"Volt, akit a támadás után erősen vérző feje miatt kórházba is kellett szállítani."A 444 kérdésre a kerület ezt reagálta:

"Az elmúlt időszakban több tucat eset jutott tudomásunkra a kerületben történt varjútámadásokról. Ezért döntöttünk amellett, hogy a kerületben élők testi épségének megóvása érdekében ezt a módszer alkalmazzuk lokálisan, a varjútámadások helyszínén, elsősorban kisgyermekek védelme érdekében."

Egyelőre nem kaptunk választ az állítólagos véres támadás részleteiről, amiben a városházi pletykák szerint egy néni sérült volna meg. Update: Cikkünk élesítése után nem sokkal ezeket a részleteket árulta el a kerület sajtóreferense: "Május 22-én, reggel 9 óra 10 perckor, a Vizafogó sétányon történt. A fejsérülést a varjú csőre okozta. A mentő a Honvéd Kórházba szállította az áldozatot."

A varjak a valóságban jellemzően nem jelentenek veszélyt a városlakókra, a XIII. kerület kegyetlen lépését kiprovokáló ijesztgetéseiket évente mindössze néhány héten keresztül, költési időszakban művelik. A szakértők egyöntetű véleménye szerint ilyenkor érdemes szembefordulni velük és a karjainkkal hadonászva kiáltani egyet-kettőt. A varjútámadás elsőre ijesztő élmény is lehet, de még azzal sem történik semmi drámai, aki nem tarja be a tanácsokat és futva menekül. A varjú ilyenkor üldözi az embert kicsit, le-lecsap a fejéhez és ennyi. Eleve mindössze félkilós és nem meglepő módon madárcsontú állatról van, aki szélsőséges esetben karcolásokat képes okozni. A varjútámadásokban a legrosszabb az ijedtség szokott lenni.

Amikor rákérdeztem, hogy miért érzik arányosnak megelőzésképpen halálra ítélni a varjúfiókákat és a felnőtt befogott példányokat ahhoz képest, hogy a varjak jellemzően teljesen veszélytelenek az emberre és ő is csak egyetlen esetet tudott említeni, Ladányi Zsolt kerületi sajtóreferens ezt válaszolta:

"A hivatkozott Facebook-posztunkban említett eset, miszerint olyan súlyos varjútámadás ért a kerületben valakit, hogy az erősen vérző feje miatt mentő szállította kórházba, egy felnőtt személlyel történt. Mi lehet egy hasonló támadás végkimenetele, ha az egy 2-3 éves gyermekkel történik? Ha nem a fejét, hanem a szemét találja el egy madár? Nem kívánjuk megvárni, hogy hasonló eset történjen." A dolmányos varjú egyébként legálisan gyéríthető és a csapdás módszer is legálisnak számít, de az online reakciókból is jól leszűrhető, hogy a varjútámadásokra adott kerületi reakciót sokat tartják aránytalannak és kegyetlennek.