Egy rendőr törzsvendége volt egy ír kocsmának, így értesült, hogy valaki végezni akar II. Erzsébettel

külföld
2023 május 26., 08:16

Az FBI nyilvánosságra hozott egy dokumentumot, mely szerint II. Erzsébet brit királynő ellen merényletet tervezhettek, amikor 1983-ban az Egyesült Államokban járt az északír zavargások ideje alatt. A királynő látogatása miatt amúgy is készültek rá, hogy az IRA terrorszervezet támadást kísérelhet meg, ezt csak tetézte, amikor egy San Franciscó-i rendőr kapott egy fülest.

Az FBI iratai szerint a helyi rendőr visszatérő vendége volt egy ír kocsmának, ahol találkozott valakivel, aki később azzal kereste meg, hogy bosszút akart állni a lánya miatt, akivel egy gumilövedék végzett Észak-Írországban. A rendőr ezután kereste meg az FBI-t.Az irat szerint a férfi azt tervezte, hogy ledob valamit a Golden Gate hídról, amikor a királynő hajója áthalad alatta, vagy a Yosemite-i Nemzeti Parkban tör az uralkodó életére. Végül semmilyen támadás nem történt, és arra sem térnek ki az iratok, hogy letartóztattak-e valakit az ügyben.

A királynő amerikai látogatásai sosem voltak kockázatmentesek, legalábbis az FBI-nak és a titkosszolgálatnak volt bőven dolga ilyenkor. 1989-ben például a lókedvelő királynő a híres lóversenyre, a Kentucky Derbyre akart kilátogatni, az FBI itt is lehetséges támadásról kapott fülest. Két évvel később az újabb amerikai útján egy Baltimore Orioles-meccset nézett volna meg az akkori elnök, George H. Bush társaságában, de a hatóságok úgy értesültek, hogy a stadionon belül és kívül ír csoportok tüntetésekre készülnek.

II. Erzsébet tavaly szeptemberben halt meg, fiát, Károlyt május elején koronázták meg.

(bbc)