Tiltakoznak a diákok, mert érettségi közben rúgták ki a történelemtanárukat

oktatás
2023 május 26., 18:07

Balatonalmádiban azonnali hatállyal kirúgtak egy fiatal történelemtanárt, akinek most érettségizik az osztálya. M. a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) tagja, aktív szervezője volt a helyi tanártiltakozásoknak is. Ezzel együtt egyelőre nem tudni, hogy a társadalmi szerepvállalásért kell-e távoznia a DLSB két tannyelvű gimnáziumból.

A hivatalos indoklás szerint azért kellett elbocsátani M.-et, mert szakmai minősítése 2 százalékkal elmaradt a központilag előírt szinttől. Úgy tudjuk, hogy a szakmai elkötelezettséget értékelő szempontra kapott rendkívül alacsony pontszámot. Így jelenleg nem taníthat a tankerület egyik iskolájában sem, miközben nemrég született gyermeke, akivel szintén tanár felesége van otthon gyeden.

Helyi források szerint a diákjai szeretik M.-et, a hivatalos értékeléssel szemben lelkesnek és odaadónak tartják. A gimnázium diákjai és a tantestület tagjai a tanártiltakozások indulóját, a „Mi vagyunk a Grund”-ot énekelve, nevét skandálva álltak sorfalat neki, amikor kiderült, hogy távoznia kell az iskolából. A jelenetről videó is készült, amit olvasónk elküldött a 444-nek.

link Forrás

Az ügyről az egyik helyi csoportba feltöltött, már több mint háromezerszer megosztott poszt azt írja, hogy a tanár azonnali elbocsátásanak valódi oka feltételezhetően az, hogy „szakszervezeti vezető tag, a sztrájkok egyik mozgatója volt. A döntés felülről jött, azaz központi utasítás volt, a diákok szerint az intézményvezető sem értett vele egyet.”

A tanártiltakozásokban szerepet vállaló noÁr mozgalom pedig a következőket posztolta a történtekről: „a tanár kirakat kirúgása mögötti valódi ok az az, hogy nem maradt csendben, nem hagyta magára a kollégáit és a diákjait ebben a rohadék rendszerben, és harcolt egy jobb oktatásért. A döntés felülről jött, azaz központi utasítás volt, ahogy az összes eddigi kirúgás is.”

link Forrás

Az elbocsátás okáról a Veszprémi tankerületi központ csak szűkszavú választ küldött a veszprémkukac.hu megkeresésére: „a balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium egyik gyakornokának jogviszonya a Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény 64. § (8) bekezdése alapján a törvény erejénél fogva szűnik meg. A munkáltatói jogokat gyakorló tankerületi központnak a jogszabály a konkrét esetben mérlegelési jogkört nem biztosít.”

M.-től a helyzet tisztázása érdekében interjút kértünk pénteken. Válaszában azt írta, hogy jelenleg még gondolkodási időre van szüksége, mert túlságosan a történtek hatása alatt van ahhoz, hogy nyilatkozzon.

Megkerestük telefonon Dudásné-Pirik Mariannt, a DLSB gimnázium igazgatóját is, aki azt mondta, hogy kérdéseinkre a héten már nem tud válaszolni. A veszprémkukac.hu-nak a gimnázium titkársága tagadta, hogy az ügyről a közösségi médiában keringő történetek igazak volnának, és azt is közölték, hogy az iskolából hivatalosan senki nem nyilatkozhat az esetről.

M. a diákjai írásbeli történelemérettségiét már kijavította, viszont az kérdéses, hogy a szóbelin ki fogja vizsgáztatni őket.