Borsos belépőt kérnek a sajtótól a brit konzervatívok, az újságírók inkább el se mennek a kongresszusukra

külföld
2023 május 28., 08:41

Magyarországon az újságírókhoz alapvetően kétféle módon viszonyulnak a kormánypárt politikusai és sajtósai. Aki a kormány által ellenőrzött szerkesztőségben dolgozik, annak megmondják, mit kell írnia a Fideszről (bár többnyire maguktól is tudják). Akit nem tudnak irányítani, azt általában semmibe veszik (aztán panaszkodnak, hogy a sajtó nem érti őket).

A jelek szerint most épp a brit Konzervatív Párt húz újat a sajtó szívatásában, vagy inkább az öntökönszúrásban. Manchasteri őszi kongresszusukon a sajtószekcióban a toryk üres széksorokra számíthatnak, mivel a brit médiaorgánumok egységesen elutasítják, hogy a tudósítók után fejenként 137 fontos (59 ezer forintos) belépődíjat fizessenek a kormánypárt legnagyobb, éves rendezvényére.

photo_camera Tüntetők a Konzervatív Párt manchasteri kongresszusa előtt. 2017 április 10-én Fotó: BENJAMIN FURST/Hans Lucas via AFP

A szakmai szervezetek közös állásfoglalása szerint demokráciákban nem szabad akadályokat állítani a nyilvánosság tájékoztatása elé, különben az újságírók nem tudnak szabadon tudósítani a pártok politikai rendezvényeiről, hogy működés közben figyelhessék a pártdemokrácia működését. Szerintük a belépődíj bevezetése antidemokratikus, és a társadalom mellett magára a pártra nézve is káros.

A többi brit párt a rendezvényeken nem kér pénzt a médiától a belépésért. A toryk szóvivője azt mondja, hogy csak a felesleges túljelentkezéseknek akarnak gátat szabni, mert nemrég több ezer sajtós akkreditáltatta magát egy rendezvényükre, de aztán nem vették át a belépőjüket, ami miatt rengeteg felesleges papír- és műanyagszemét keletkezett, a rendőrségnek pedig súlyos összegeket kell fizetniük a rendezvények biztosításáért. (Guardian)