„Óriási gratulációt” küldött a Filmintézet Buda Flóra Annának, akinek háromszor utasították vissza a Cannes-ben most díjazott filmtervét

FILM
2023 május 28., 08:21

„Óriási gratuláció a 27 címü rövidfilm alkotóinak az Arany Pálmához! 🎉🎬”

posztolta ki oldalára szombat este a Nemzeti Filmintézet, miután kiderült, hogy Buda Flóra Anna 27 című animációs filmje nyerte a rövidfilmes szekcióban az Arany Pálma-díjat a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon.

Buda Flóra Anna Cannes-ban, 2023. május 27.
photo_camera Buda Flóra Anna Cannes-ban Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP

A gratuláció persze szép dolog, de azért beárnyékolja a történetet, hogy lehet tudni, Buda korábban hiába fordult támogatásért a Filmintézethez, a most Cannes-ban díjazott filmjének tervét többször is visszadobták. Erről legutóbb a fesztivál előtt pár nappal, a Recorderen megjelent interjújában beszélt, ahol arra a kérdésre, hogy milyen érzés számára, hogy a Filmintézet háromszor visszautasította a filmtervét, és még a cannes-i szerepléséről sem adtak hírt, elmondta:

„Ha nagyon belemegyek, akkor rossz érzés. Én meg tudtam csinálni a filmet magyar támogatás nélkül, de az nagyon zavar, hogy nem támogattak egy olyan stúdiót, mint a Boddah, ami minden évben elhoz valami fontos díjat. Igazságtalannak érzem azt is, hogy nem támogatják a feltörekvő tehetségeket, akik már bizonyítottak. Vicces amúgy, hogy ez az egyetlen magyar film idén Cannes-ban, és emiatt annak is írnia kell róla, aki politikai vagy ízlésbeli okok miatt nem ért vele egyet.”

Buda Flóra Anna amúgy Párizsban él és alkot, mint az interjúban fogalmazott, Budapesten nem tudott volna kivenni egy albérletet és mellette filmet rendezni.

Szombat este köszönőbeszédében Buda Flóra Anna a magyar diákoknak és tanároknak ajánlotta a díját:

link Forrás


A 14 perces film a 27 éves, önmagát kereső Alice-ról szól, aki születésnapján, egy átmulatott éjszaka után ittasan kerékpározik haza, amikor balesetet szenved. A filmet a Friss Hús fesztiválon lehet a leghamarabb megtekinteni.

link Forrás