A Sándor-palota szerint a román külügyminisztérium tiltakozása túlzó és indokolatlan, de nem szokatlan

POLITIKA
2023 május 29., 13:20

A Sándor-palota szerint a román külügyminisztérium tiltakozása a köztársasági elnök erdélyi látogatása során tett megnyilvánulásai miatt túlzó és indokolatlan, de nem szokatlan.

Novák Katalin köztársasági elnök (j2) Áder János korábbi köztársasági elnök (b2) és felesége, Herczegh Anita (k) társaságában a csíksomlyói búcsú szentmiséjére érkezik a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyeregben 2023. május 27-én.
photo_camera Novák Katalin köztársasági elnök (j2) Áder János korábbi köztársasági elnök (b2) és felesége, Herczegh Anita (k) társaságában a csíksomlyói búcsú szentmiséjére érkezik a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyeregben 2023. május 27-én. Fotó: Veres Nándor/MTI/MTVA

A román külügyminisztérium felvette a kapcsolatot Magyarország bukaresti nagykövetével a magyar álamfő romániai magánlátogatásán elhangzott, szerintük „nem megfelelő nyilvános üzenetek miatt”.

A Mandiner emiatt megkereste a Sándor-palotát, ami úgy reagált: a román külügyminisztérium tiltakozása túlzó és indokolatlan, de nem szokatlan. A Sándor-palota reakciója szerint a szóban forgó, a csíksomlyói búcsún énekelt székely himnuszt megjelenítő bejegyzés változatlanul elérhető a köztársasági elnök közösségi médiás felületein. Végezetül az erdélyi reformátusok köszöntését idézte: „Békesség Istentől!”

Novák Katalin szombaton részt vett a csíksomlyói búcsún, ezután jelent meg a Facebook-oldalán a videó, amiben a székely himnusz egy részlete hangzik el. A Facebook-poszt címeként a „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk” sort emelték ki.

link Forrás