ENSZ: Nincs elég pénz, ezért a felére kell csökkenteni a tanzániai menekülttáborokban élők kalóriaadagját

élelmiszer
2023 május 30., 18:50

Nincs elég pénz, így júniustól a felére kell csökkenteni a tanzániai menekülttáborokban élő 200 ezer ember kalóriaadagját – jelentette be az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP).

A humanitárius szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy az alulfinanszírozottság miatt három éve kénytelen csökkenteni a menekülteknek járó kalóriamennyiséget.

A menekültek napi kalóriaadagja a márciusi csökkentés után júniustól már csak a felét fogja elérni az ENSZ által ajánlott mennyiségnek.

A mostani korlátozás a tanzániai menekülttáborokban élő 140 ezer burundi és 60 ezer kongói menekültet érinti.

A Dar es Salaam-i piac 2019. június 1-én.
photo_camera Piac Dar es Salaamban 2019. június 1-én. Illusztráció: SAID KHALFAN/AFP

A közlemény szerint a WFP-nek sürgősen szüksége lenne 21 millió dollárra (7,3 milliárd forintra) ahhoz, hogy a következő fél évben ne kelljen tovább csökkenteni az adagokat, miközben már így is alultápláltság sújtja a táborokban élő embereket.

A szervezet rossz anyagi helyzetét tovább súlyosbítják az ukrajnai háború maitt durván megnőtt élelmiszerárak.

A WFP igazgatónője, Sarah Gordon-Gibson felszólította a nemzetközi közösség tagjait, a kormányokat és a magánszektort: járuljanak hozzá a Világélelmezési Program finanszírozásához.

A pénzügyi nehézségek Tanzánián kívül Bangladesben, Burundiban és Jemenben is hasonló intézkedésekre kényszerítették a WFP-t: az ázsiai országban a múlt héten kellett csökkenteni a rohingya menekültek élelmezésére fordítható összeget.

Márciusban közölték, hogy a Jemenben élő több millió ember ellátásához meg kellene duplázni a költségvetésüket, az afrikai Burundiban pedig a felére kellett csökkenteniük a menekültekre fordítható kiadásaikat. (MTI)