Escobar-szintű kokaincsempészettel vádolják a máig aktív, volt holland válogatott focistát

bűnügy
2023 május 31., 13:28
photo_camera Quincy Promes bemelegít. Fotó: MIKE KIREEV/NurPhoto via AFP

Az amszterdami ügyészség azzal vádolja Quincy Promes holland válogatott focistát, hogy két részletben összesen 1370 kilogramm, vagyis közel másfél tonnányi kokaint csempészett be Európába. Ez elképesztően nagy adagnak számít kokainból: a két szállítmány amszterdami utcai árral számolva 75 millió euró, vagyis közel 28 milliárd forint értékű. A Dél-Amerikából hajón érkező szállítmányt 2020-ban a belga-holland határnál fekvő Antwerp kikötőjében fülelte le a rendőrség. Promes ekkor egy éve az amszterdami Ajaxban játszott.

A holland sajtó szerint a rendőrségnek ekkor már jó ideje voltak fülesei arról, hogy Promes érintett lehet a kokszbizniszben. De mivel nem volt bizonyítékuk, az érintett pedig a pályája csúcsán járó, ötvenszeres válogatott csatár volt, ekkor még speciális megoldást választottak. Két veterán amszterdami rendőr látogatott el az Ajax fiatal holland sztárjaihoz és tartott nekik célzatos előadást arról, hogy mennyire érdemes vigyázniuk a bűnözésből élő gyerekkori barátaikkal, akik előszeretettel csábítják bűnre a hirtelen meggazdagodott focista haverokat.

A holland rendőrség az esetleges látszat ellenére sem volt naiv. Mint nem sokkal később kiderült, ekkor már lehallgatták Promes telefonját. Ez vezetett a másik, ellene folyó bűnvádi eljáráshoz. Az egyik nagynénjével beszélgetve azzal dicsekedett ugyanis el a telefonba, hogy egy családi kerti partin megkéselte az unokatestvére, Esajas térdét. Promes a telefonban arról beszélt, hogy Esajas azt kapta, amit megérdemelt, vagyis annál is kevesebbet, mert igazából a nyakát akarta elvágni. A későbbi nyomozás során kiderült, hogy egyes családtagok a megkéselt unokatestvért gyanúsították azzal, hogy évekkel korábban ellopta egy nagynénje 3000 eurós nyakláncát és állítólag a családi buliban is leszakította az ékszert valaki nyakából.

Promest 2020 decemberében két napra le is tartóztatták a késelés ügyében, hogy a gyors kiengedése után pár héttel visszaigazoljon Oroszországba, a Szpartak Moszkvához, ahol korábban négy évig játszott és orosz gólkirály is volt. Az ügyészség idén két évet kért rá az ügyben.

Promes egyébként nem valami megkeseredett, kisiklott karrierű játékos. Volt orosz bajnok, a Premjer Liga gólkirálya, és idén tavasszal egyszerre lett a Szpartak és a Premjer Liga teljes történetének legjobb góllövője. A holland válogatottban is fontos játékos volt. Csak azért nem volt ott a 2022-es vébén, mert a holland ügyészség 2021 novemberében nyilvánosan bejelentette, hogy nyomoznak ellene a kokainügyben, így a szövetség a per lezártáig felfüggesztette a válogatottból. Oroszországnak nincs kiadatási egyezménye Hollandiával.