Tiborcz István vagyonkezelője tavaly annyi profitot termelt, mint a vállalat addigi története alatt összesen

gazdaság
2023 május 31., 11:26

Továbbra is exponenciálisan emelkedik Tiborcz István vagyonkezelőjének nyeresége, a BDPST Zrt. 2022-ben 21,6 milliárd forintos profitot termelt, ami közel annyi, mint a vállalat történetének teljes korábbi profitja, írja a G7.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A BDPST Zrt. Tiborcz István legfontosabb cége - pedig hivatalosan csak 2019-től tulajdonos a cégben -, amely saját tulajdonú ingatlan adásvételével foglalkozik. A vállalat vagyonának azonban csak töredéke van ingatlanokban, főleg más cégeket, illetve pénzügyi eszközöket birtokol, és bevételének nagy része is ezekből származik.

A cég alapításától 2020 végéig körülbelül 12 milliárd forint adózott nyereséget termelt, amit 2021-ben megduplázott, tavaly pedig újabb 21,6 milliárd forinttal növelt. Az előző hat évben így a cég összesen 45 milliárd forint profitot hozott össze - ami nagyon magas, pár tucat cég termelt ennyit-, mindezt 14 alkalmazottal. Ez azt jelenti, hogy az egy főre eső profit meghaladta a másfél milliárdot.

Tiborcz István és Orbán Viktor
photo_camera Tiborcz István és Orbán Viktor Fotó: Orbán Viktor/Facebook

A BDPST-nek szinte egyáltalán nincs árbevétele, az 58 millió forint elenyésző a profithoz képest. A cég jövedelmének nagy része különböző pénzügyi műveletekből származik. A bevételi struktúra miatt a vállalat nyeresége után nem fizetett adót, nagyrészt azért, mert a BDPST-nek osztalékot fizető vállalatok korábban már megtették ezt.