Egy rendőr úgy megrúgta az idős férfit, hogy eltörte a lábszárcsontját, első fokon mégis csak pénzbüntetést kapott

bűnügy
2023 június 02., 08:47

Veresegyházán egy rendőr zászlós 2022 júniusában előállított egy 72 éves férfit, aki ellen azért adtak ki elfogatóparancsot, mert nem vonult be a börtönbe. A Gödöllői Rendőrkapitányságon a zászlós aztán úgy megrúgta a férfit, hogy annak jobb szárkapocscsontja eltört - írja a Fővárosi Fellebbviteli Bíróság közleménye. A szöveg arra nem tér ki, miért rúgta meg a rendőr az idős férfit.

A zászlóst a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa első fokon 2023. áprilisban bűnösnek mondta ki hivatali eljárásban elkövetett bántalmazás és súlyos testi sértés miatt. A büntetése 800 ezer forint és 2 év fizetési fokozatban várakozási idő meghosszabbítása lett.

Az eljáró ügyész az igencsak megengedő elsőfokú ítélet ellen fellebbezett, a vádlottal szemben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérte. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség másodfokon a súlyosbítási kérelmét fenntartotta, mert a rendőr „a bűnüldöző hatóság tagjaként olyan bűntetteket valósított meg, amelynek megakadályozása szolgálati kötelezettsége lett volna.”

Az ügyész egyben kezdeményezte azt is a bíróságon, hogy az ügy előttig a törvényeket betartó rendőr zászlóst mentesítsék a büntetett előélethez kapcsolódó hátrányos jogi következmények alól, hogy szolgálatban maradhasson.