Kirill pátriárka boldog szülinapot kívánt Orbán Viktornak és kitüntette

POLITIKA
2023 június 02., 07:31

Habár kicsit megkésve, de Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház vezetője, nem mellesleg Vlagyimir Putyin orosz elnök szoros szövetségese is felköszöntötte 60. születésnapja alkalmából Orbán Viktort, és a „Dicsőség és becsület” rend I. fokozatában részesítette. A jó kapcsolat alapjául szolgálhat, hogy a magyar kormány tavaly megvétózta az Oroszországot sújtó európai uniós szankciós csomagot (is), ami Kirill pátriárka vagyonának befagyasztásáról szólt.

photo_camera Fotó: Natalija Kolesznyikova/AFP

„Excellenciás és Tisztelt Miniszterelnök Úr! Szívből köszöntöm Önt hatvanadik születésnapján! Ön egész életét a szülőhazája hasznára végzett feladatoknak szentelte, számos sikert ért el e nem könnyű pályán, amelyek jó hírt szereztek Önnek, olyan embernek, aki szilárd meggyőződéssel rendelkezik, felelős és elveihez hű állami vezető, készen arra, hogy a nemzeti érdekeket következetesen megvédje. Nagyrészt az Ön kitartó erőfeszítéseinek köszönhető, hogy Magyarország biztosan és töretlenül halad előre a társadalmi és gazdasági fejlődés útján, független kül- és belpolitikát valósít meg (...)” - írja Őecxellenciája, a moszkvai pátriárka magyar miniszterelnöknek címzett köszöntője.

Tavaly dicsőség és Becsületet kapott Semjén is

Az Orbánnak címzett figyelmesség rímel arra, hogy Kirill tavaly a 60. születésnapján Semjén Zsoltot is kitüntette: ő a "Dicsőség és becsület" rend II. fokozatát kapta. A KDNP-s politikus a hivatalos indoklás szerint ezt a Budapest-magyarországi Egyházmegyének nyújtott segítségével érdemelte ki.