Orbán szerint Erdogan Soros emberét győzte le, Brüsszelből pedig a magyar emberek tönkretételét javasolták

POLITIKA
2023 június 02., 06:29

Orbán Viktor miniszterelnök adott „interjút” a Kossuth rádiónak péntek reggel, és némi gazdasági bevezető után kifejtette, hogyan látja a világpolitikai események alakulását.

Azzal kapcsolatban, hogy az EU a rezsicsökkentés egyes részeinek kivezetését javasolta a magyar kormánynak, Orbán elmondta, hogy szerinte a magyar gazdaság, a magyar emberek, a családok tönkretételét javasolták, hiszen gyakorlatilag megszorításokat kértek. Ez nem az ő dolguk, kezdjük így, mondta a miniszterelnök, aki elmondása szerint 13 éve harcol azért, hogy ne legyenek megszorítások, és ebben az ellenzéki szavazók is támogatják, hiszen egy baloldali nyugdíjas se szeretne 181 ezer forinttal többet fizetni havonta a rezsiért.

A költségvetéssel kapcsolatban elmondta, hogy ha nem lenne háború, sokkal boldogabb költségvetés született volna, de így sem lehetnek elégedetlenek, mert minden fontosat (nyugdíjasok, családok) meg tudtak védeni, és „Mihály, a pénzügyminiszter urunk” átlátja ezeket a folyamatokat, mindenki más szinte zöldfülű hozzá képest Európában, ezért Orbán biztonságban érzi az országot, amikor Varga Mihály valamire azt mondja, hogy még belefér.

A kérdésre, hogy a kormány jövőre 6 százalékos inflációval tervez, de most még 24-nél járunk, Orbán elmondta, reméli, hogy már 22 alatt vagyunk, és várja a friss számokat, mindenesetre az infláció nem magától megy le, azt le kell törni, és a kormány vállalása, hogy év végére egy számjegyű lesz. Ugyanakkor óriási pechje volt az országnak, mert a háború elsődleges hatása az energiaárakban mutatkozott meg, és Magyarország a „legdinamikusabban fejlődő ország”, rengeteg új beruházáshoz rengeteg energia kell, ezért ha nem törjük le az inflációt, az a gazdaság növekedését is nehezíti.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy Paks 2-vel könnyebb lenne a helyzet, de azt a magyar ellenzék fúrta Brüsszelben, és elmondta azt is, hogy ha nem lenne háború, visszatérhetnénk az 1-3 százalék körüli inflációs szintre.

Majd áttért a háborúval kapcsolatos észrevételei kibontására, elmondva, hogy keleten a helyzet változatlan, nagyon durva fázisába lépett a háború, borzalmas dolgok történnek a frontvonalban, és épp ezért kinyílik az ember zsebében a bicska, amikor itthon egy kényelmes karosszékben ülő politikus azt mondja, hogy Magyarország Oroszországgal áll háborúban. Orbán itt Karácsony Gergely megszólalására utalt, bár a nevét szokásához híven nem mondta ki, csupán arról beszélt, hogy aki ilyet mond, annak elment az esze, és ez értelmiségi, belvárosi beszéd.

Orbán azután a nyugati vezetőket kritizálta, akik szerinte lelkesen beszélnek a háborúról, és azt gondolják, hogy ők is benne vannak a háborúban, és ezért a háborúról szóló beszédük is a háború része.

Magyarország viszont nem áll háborúban Oroszországgal, és amíg ez a kormány van, nem is lesz, tette hozzá a miniszterelnök, aki szerint mi higgadtabbak vagyunk, reálisabban látjuk, mi történik.

Erre példa, hogy nyugaton mindenki lelkes a tervezett ukrán ellentámadások miatt, de ő, aki másfél évig volt katona, tudja, hogy a támadó fél vesztesége háromszorosa lehet a védekező félnek, az ukrán lakosság pedig töredéke az orosznak, ilyen körülmények között a nagy hadászati támadás rengeteg áldozattal jár.

Épp ezért Orbán szerint mindent meg kell tenni az ellentámadás előtt, hogy meggyőzzék a feleket, tűzszünetre és tárgyalásokra van szükség.

Szerinte a politikában a legnagyobb kihívás a saját, közelmúltbeli tévedésed beismerése, és a nyugati politikusok olyan mértékig lovalták bele magukat abba, hogy ezt a háborút meg lehet nyerni, hogy erről az ösvényről nagyon nehéz lejönni. De Orbán szerint ez szerencsére nem a mi dolgunk, mi az erkölcsileg és politikailag helyes ösvényen haladtunk. Úgy látja, hogy Európa-szerte a választók majd leválthatják azokat a kormányokat, melyek nem így gondolkodtak. A térségünk persze kivétel lehet, tette hozzá, hiszen közelebb vagyunk a háborúhoz, és külön utalt Lengyelországra, ahol szorít a választásokon a kormánypártoknak.

Orbán ez idáig úgy beszélt, mintha a háború igazából valamiféle csak úgy kialakult jelenség lenne, itt azonban először kimondta, hogy Oroszország az agresszor, és az európai emberek többsége erkölcsileg joggal ad igazat az ukránoknak, és az európai közvélemény egyhangúlag gondolja, hogy Ukrajna igazságot érdemelne. De az már más kérdés, hogy mit kell tenni: szerinte ehhez az út a béke, és szerinte hamarosan az európaiak is elismerik majd, hogy ebben a Vatikánnak, és így Magyarországnak volt igaza. (Arról, hogy mennyire hasonlít egymásra a Vatikán és a magyar kormány álláspontja, korábban részletesen is írtunk.)

Orbán szerint nincs messze a pillanat, hogy kimondják majd, a magyarok jól látták, és, tette hozzá, a legjobb esetben sem lehet már jobb eredményt elérni a frontvonalon, mint amit el lehetett volna érni ukrán szempontból a háborút megelőzően tárgyalásokkal. És szerinte el fog jönni az a pillanat, amikor felmerül a kérdés, ha el lehetett volna érni valamit, akkor mi végre volt a háború. Az interjú alapján úgy tűnt ezen a ponton, mintha a miniszterelnök szerint az ukránoknak beleszólásuk lett volna abba, hogy legyen-e háború, és Moszkva nem csak egyszerűen frontális támadást indított volna ellenük.

Az EP-szavazással kapcsolatban, mely elvenné Magyarországtól a soros elnöki tisztséget, Orbán elmondta, hogy ha magyar vagy, állni kell a sarat, és az egészet egy baloldali macerának látja, amivel nem kell foglalkozni, hiszen az EP nem dönthet ilyen kérdésekről. A miniszterelnök kitért arra is, hogy a NATO- és EU-tagországok akkor is a barátaink, ha amúgy baloldali kormányaik időnként macerálnak bennünket, és a lojális együttműködést folytatni kell velük számos ügyben.

Erdogan győzelmével kapcsolatban elmondta, hogy óriás megkönnyebbülést jelentett a számára, imádkozott érte erősen és sokat, tragédia lett volna, ha nem ő nyer. Erdogan szerinte Soros György embere ellen győzött, és ha nem nyert volna, a Törökországban lévő több millió menekültet ránk eresztették volna. Emellett az orosz gáz ma délről, Törökország felől jön Magyarországra és Szerbiába, és egy amerikapárti török elnök esetén erősen kérdéses, eljutott volna-e ide a gáz. Emellett a Vatikánhoz és a magyarokhoz hasonlóan Erdogan is békepárti, tud közvetíteni a felek között.

Orbán elmondta, hogy Magyarországnak mindig Berlin, Moszkva és Isztambul/Ankara felé kell figyelnie, és most éppen a legkritikusabb a német kapcsolat, de azért alapvetően mindhárom kapcsolat stabil, jól alakul.