Az egyetemi modellváltást levezénylő Stumpf István belebukott a rektorválasztásba a Tokaj-Hegyalja Egyetemen

oktatás
2023 június 05., 15:59

Távozik a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány éléről Stumpf István. A kuratórium elnöke a rektorválasztás körüli botrány miatt mondott le.

photo_camera Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

Az egyetem szenátusa (az intézmény vezetése, tanárok és hallgatók képviselői) Fiath Attilát jelölte rektornak május 11-én. Csakhogy az egyetem fenntartója, a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriuma másként döntött, és Fiath helyett a jelenlegi megbízott rektor, Horváth Ágnes hároméves kinevezéséről döntött május 18-án. Ezt viszont nem fogadja el a kuratórium elnöke, Stumpf István.

Stumpf - aki a kuratórium elnöke, korábbi kancelláriaminiszter, volt alkotmánybíró, de ami még érdekesebb, a felsőoktatási modellváltással és az új fenntartói modell működésével kapcsolatos kormányzati feladatok koordinációját ellátó kormánybiztos is volt - közleményében azt írja, hogy az eddig megbízott rektor, Horváth Ágnes tevékenységének ismeretében, valamint az egyetemi szenátus véleményével összhangban ő Fiath Attila személyében új rektor szeretett volna látni az intézmény élén. De leszavazták 3:2 arányban.

A kuratórium öt tagja

  • Stumpf
  • Wáberer György (a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős korábbi kormánybiztos, a Waberer’s International Nyrt. korábbi társtulajdonosa, jelenleg a Tokaj Borvidék és Fejlesztési Tanács elnöke),
  • Sauska Krisztián, a Sauska Borászat alapítója
  • Molnár Péter, a Patrícius Borház birtokigazgatója, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke
  • Herbst Árpád, a Budapesti Metropolitan Egyetem alapítója.

Miután Stumpffal együtt Herbst is feláll, sejteni lehet, ki hogy szavazott.

Stumpf azt írja a saját maga által vezetett kuratórium döntéséről, amivel felülírta a szenátus jelölését, hogy „sérti a rektorjelölt választásának a rendjét és az egyetemi önállóságot”. (Még egyszer, Stumpf volt korábban a felsőoktatási modellváltással és az új fenntartói modell működésével kapcsolatos kormányzati feladatok koordinációját ellátó kormánybiztos.)

Szerinte patthelyzet alakult ki, és kuratóriumi elnökként senkit sem tud felterjeszteni rektornak. Az egyetlen legitim, a szenátus által támogatott aspiráns Fiathot azért nem, mert a kuratórium többsége nem támogatja, Horváth Ágnest pedig azért nem, mert ugyan a kuratórium többsége őt támogatja, de „rektori megbízása ellentétes a vonatkozó jogi szabályozókkal”.

Így aztán Horváth ideiglenes megbízását meghosszabbította mindössze három hónappal, ő maga pedig június 20-ától lemondott a kuratóriumi elnökségről.