Hét éves csúszásnál tart, de Szijjártó szerint felgyorsul a paksi bővítés

POLITIKA
2023 június 05., 12:15

Júliusban a paksi bővítés újabb előkészítő munkái indulhatnak meg, miután az Európai Unió egy hónap alatt jóváhagyta a blokk építéséről szóló szerződés két módosítását is, közölte a külügyminiszter a hétfőn. Miután egyeztetett Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával, Szijjártó Péter arról beszélt, hogy

"ezekkel a szerződésmódosításokkal fel tudjuk gyorsítani a beruházást, egy csomó bürokratikus terhet le tudunk róla szedni, s egyértelműsítjük azokat a nukleáris biztonsági szabályokat, amelyek az európai sztenderdeknél is jóval szigorúbbak, és garantálják, hogy biztonságos erőmű fog épülni Pakson."

Elmondása szerint már a jövő hónap elején megindul az úgynevezett résfalazási munka, amely rendkívül fontos a reaktorok biztonságos működésének szempontjából. Illetve megkezdődik a talaj kitermelése, majd szilárdítása, aminek eredményes elvégzését követően a projekt stratégiai fontosságú pontjának számító, úgynevezett első beton is lekerül majd a földbe.

Az Orbán-kormány 2014-ben titokban egyezett meg Vlagyimir Putyinnal a paksi atomerőmű bővítéséről. Lázár János a beruházás bejelentésekor a kormány nevében még azt ígérte meg, hogy 2023-ban az első blokk már áramot fog termelni.