Meghalt a Petrocellit alakító Barry Newman

GYÁSZ
2023 június 05., 04:33

92 évesen meghalt Barry Newman, aki az 1971-es Vanishing Point (Száguldás a semmibe) főszerepével lett igazán híres, de Magyarországon leginkább a Petrocelli című sorozatból ismerik. Newman május 11-én halt meg a NewYork-Presbyterian Columbia University Irving Medical Centerben, ezt felesége csak most közölte a Hollywood Reporterrel.

photo_camera Barry Newman a Vanishing Pointban Fotó: NZ/Collection ChristopheL via AFP

Először a Broadwayen játszott, majd felajánlották neki a Száguldás a semmibe főszerepét. A sztori szerint a főszereplő, aki egyben egykori autóversenyző, veterán katona és volt rendőr is, megbízást kap, hogy szállítson le egy autót egy ügyfélnek, ennek pedig rendőri üldözés és száguldozás lesz a vége. A most már kultfilmnek számító Vanishing Point nyolc hét alatt készült el, Steven Spielberg az egyik kedvenc filmjének nevezte.

Petrocellit először 1970-ben, Az ügyvéd című filmben alakította, a 44 részen és két évadon át futó sorozat csak ezután, 1974 és 1976 között készült el.

A kétezres évek elején még aktívan játszott, az utolsó években leginkább sorozatokban, epizódszerepeket. Aztán hangszálrákot diagnosztizáltak nála, de 2022-ben újra főszerepet kapott, a Finding Hannah című filmben alakította Isaac Dorfmant.