Szexuális visszaéléseket tárt fel a Financial Times újságírója a Guardiannél, de a szerkesztője megfúrta a cikket

külföld
2023 június 05., 11:22

Nick Cohen, a Guardian és az Observer brit újságírója éveken át zaklatta szexuálisan a női kollégáit, legalábbis erre utaló bizonyítékokat talált a Financial Times oknyomozó riportere, Madison Marriage.

photo_camera Fotó: JONATHAN NICHOLSON/NurPhoto via AFP

A Cohennel kapcsolatos nyomozását, ami szélesebb körben vizsgálja a brit médiában elkövetett szexuális visszaéléseket, sosem publikálták. A New York Times cikke szerint a Financial Times szerkesztője, Roula Khalaf megfúrta a cikket. Nem szakmai problémák miatt nem tették közzé az írást, Khalaf szerint Cohennek nem volt elég üzleti relevanciája ahhoz, hogy „FT-sztori” legyen belőle – mondták a Timesnak a lap újságírói.

Marriage már elkezdett nyomozni az ügyben, amikor Khalaf azt mondta neki, hogy ne lépjen kapcsolatba új forrásokkal. Februárban Khalaf azt mondta, nem fogja a sztorit ténycikként megjelentetni – emlékezett vissza több újságíró is –, és azt javasolta Marriage-nek, hogy véleménycikket írjon helyette. Így is tett, de az sem jelent meg. „Egyes cikkeket publikálunk, és vannak, amiket nem” – mondta a Financial Times szóvivője.

Cohen távozása és Marriage cikke rávilágít a brit hírmédia #metoo mozgalomhoz való bonyolult viszonyára. Vezető amerikai szerkesztőségek – Fox News, CNN, NBC, The New York Times és mások – szembenéztek a visszaélésekkel kapcsolatos vádakkal, ám a brit médiában nem történt számvetés.

Hallgatás

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.