1,1 milliárdot költött fizetésekre az Alapjogokért Központ

PÉNZ
2023 június 06., 08:28

Már 2021-ben is államtitkári szintű átlagfizetések voltak a civilnek látszó, de valójában kormányzati propagandaeszközként funkcionáló Alapjogokért Központot működtető magáncégnél, de tavaly rekordösszeget, 1,1 milliárdot költöttek juttatásokra a Jogállam és Igazság Nonprofit Kft.-nél – írja a hvg.hu.

A lap szerint lekövették az átlagfizetések az Alapjogokért Központnál az államtitkárok béremelkedését, sőt meg is haladták a havi bruttó 2 milliós összeget. Azt írják, ez az átlagbér jön ki a kormányzati propagandát nagyrészt állami pénzből itthon és világszerte szajkózó, magát mégis függetlennek beállító „elemző- és kutatóintézet” mögött álló magáncég friss mérlegadataiból.

Az Alapjogokért Központot működtető Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. 2022-es évre vonatkozó mérlegbeszámolója szerint a cégnél személyi jellegű ráfordításként 1182 millió forintot számoltak el tavaly, ami az átlagos statisztikai létszámként beírt 48 fő foglalkoztatottal számolva havi bruttó 2,05 milliós fizetés, vagyis több, mint egy államtitkár 1,97 milliója.

Az nem derült ki, hogy az ügyvezető-tulajdonos Szánthó Miklós mennyit keres, de az igen, hogy a fizetett alkalmazottak számánál nagyobb arányban nőtt a rájuk költött összeg. Míg 2021-ben a 37 fős állományra ez 777 millió volt (1,75 millió Ft/hó/fő), tavaly a 48 főre jutott 1182 millió, így jött ki a 2,05 millió Ft/hó/fő.

A hvg.hu szerint ennél azonban vélhetően kevesebbet keresett tavaly a foglalkoztatottak többsége, mert a számviteli szabályok szerint a személyi jellegű kiadási tételbe sorolandó a bér, bérjárulékok és a béren kívüli juttatások mellett például a nem főállásúak vagy eseti jelleggel foglalkoztatottak megbízási díja is – ez azonban nincs részletezve a mérlegben.