2040-től vízpótlásra szorulhat a Balaton

belföld
2023 június 06., 16:49

Az éghajlatváltozás Balatont érintő lehetséges hatásairól tanácskoztak szakértők kedden Tihanyban. A konferencián bemutatott új modellek szerint 2040-től szükséges lehet a Balaton vízpótlása.

Erős Tibor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet igazgatója elmondta, hogy 2000 előtt még soha nem fordult elő annyi szélsőséges helyzet, mint 2000 és 2022 között. Az elmúlt bő két évtizedben ugyanis kilenc év során is csökkent a Balaton vízszintje.

A 2000 és 2003 közötti aszály okozta károk után a szakértők kidolgozták a vízpótlás lehetséges alternatíváit, de intézkedést akkoriban még nem tartottak időszerűnek. Akkori megoldási lehetőségként előtérbe került a vízvisszatartás a mederben vagy a vízgyűjtőn létesített tározókkal.

Fürdõzõk a Balatonban Fonyódnál, a bélatelepi strandon 2022. július 21-én
photo_camera Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Mivel a bemutatott modellek szerint a jövőben valószínűleg vízpótlásra lesz szükség a Balatonnál, a szakértők a konferencián egy olyan részletességű terv kidolgozását javasolták, amellyel a vízpótlási rendszer egy-két év alatt megépíthető, ha azt vészhelyzet indokolja.

Erős azt is elmondta, hogy óvakodni kell a klímaváltozás negatív hatásainak felerősítésétől. Az igazgató szerint nem szabad mikroklímát, széljárást megváltoztató és természetes élőhelyeket átalakító beavatkozásokat végezni. (via MTI)