Nyolcadával esett vissza áprilisban a kiskereskedelmi forgalom

gazdaság
2023 június 06., 06:56

12,6 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest a kiskereskedelmi forgalom áprilisban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a forgalom az előző havihoz képest is csökkent, a szezonális- naptárhatással kiigazított adatok szerint 0,9 százalékkal.

A CBA egy dolgozója krumplit rámol 2022. november 15-én, amikor a kormány meghosszabbította pár alapvető élelmiszer árstopját.
photo_camera A CBA egy dolgozója krumplit rámol 2022. november 15-én, amikor a kormány meghosszabbította pár alapvető élelmiszer árstopját. Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Az élelmiszerek iránti kereslet mérsékeltebben csökkent, az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát kitevő "élelmiszer jellegű vegyes üzletek" besorolásba eső boltok értékesítési mennyisége 10 százalékkal csökkent, a legnagyobb mértékben az iparcikkekkel, műszaki cikkekkel, bútorokkal kereskedő boltok forgalma esett, 20-20 százalékkal. Illetve egy szektorban még ennél is nagyobb volt a visszaesés: a benzinkutak forgalma 22,9 százalékkal maradt el a tavaly áprilisitól, ami tekintettel az üzemanyagárstop megszüntetésére egyáltalán nem váratlan - igazából a tavaly áprilisi adat volt kiugró.

Áprilisban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1479 milliárd forintot ért el.

A kiskereskedelmi forgalom visszaesése egyenes következménye az inflációnak, áprilisra már éreztetni kezdte a hatását az éves szinten 25 százalék körüli áremelkedés. És bár az inflációt immár nem a kínálati oldal szűksége okozza, a kereslet visszaesése mindenképpen segíti a csökkenését - még ha összességében a gazdaságnak összességében egyáltalán nem kedvez a kereskedelmi forgalom visszaesése. (Via MTI)