Világszerte problémát okozhat az egészségügyi rendszerekben az egyre több idős rákbeteg

Egészségügy
2023 június 06., 07:43

Az ASCO (Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság) Chicagóban tartott éves ülésén, a világ legnagyobb rákkonferenciáján dr. Andrew Chapman, a Sidney Kimmel Cancer Center-Jefferson Health igazgatója és onkológusa azt mondta, „a népesség növekedésével, az élettartam növekedésével és az idősek rohamosan növekvő számával a rák előfordulása jelentősen megnő”, és szerinte a világ nincs felkészülve erre. Az ASCO jelentése szerint „komoly közegészségügyi problémát” jelenthetnek majd az idős rákbetegek milliói.

Chapman elmondta, régóta lehet tudni, hogy idősebb életkorban nagyobb eséllyel alakul ki a rák, de szerinte „gyakran elfelejtjük, hogy az idősebbek céljai, igényei, szükségletei, preferenciái és problémái sokkal másabbak, mint a fiatalabb felnőtteké”. Ehhez hozzátette, hogy kialakult egy olyan „borzalmas” szemlélet is, miszerint az idősebbekkel már nem foglalkoznak.

Szerinte az idősebb betegek sokszor inkább a függetlenségük megőrzését helyezik előtérbe a gyógyító kezelésekkel szemben. Vagyis szeretnének továbbra is autót vezetni, együtt lenni a családjukkal vagy a hobbijukkal foglalkozni. „Ha olyan kezelést adunk neki, ami ezektől megfosztja, akkor nem biztos, hogy a kezelést fogja választani. Teljesen más a helyzet, ha valaki 45 éves, és szeretné még 40 évig élni.”

Dr. Julie Gralow, az ASCO vezető orvosigazgatója és ügyvezető alelnöke szerint az egészségügyi rendszereknek azonnal cselekedniük kell, ha el akarják kerülni, hogy túlterhelődjenek az idősebb rákbetegek számának drámai növekedése miatt. Szerinte „2040-re már 27,5 millió új rákbetegre és 16,3 millió rák miatti halálesetre számíthatunk a népesség növekedése és öregedése miatt”. Az Egyesült Államokban a Nemzeti Rákkutató Intézet (IARC) előrejelzése szerint 2040-re a rákbetegek közel háromnegyede (73 százaléka) 65 év feletti lesz.

Az IARC becslései szerint 2018-ban világszerte 17 millió új rákos megbetegedés és 9,5 millió rákos halálesetet regisztráltak. (Guardian)