Több mint 9 milliárd forint nyereségük volt a végrehajtóknak tavaly

belföld
2023 június 08., 07:30

A végrehajtói irodák vezetői átlagosan 40 millió forint osztalékot vehettek ki tisztán a 2022-es év eredménye után, a több mint 200 iroda pedig összesen 9 milliárd forint feletti adózott eredményt ért el, írja az rtl.hu. Külön érdekesség, hogy az egyik legnagyobb nyereség éppen Schadl György feleségének cégéhez fűződik.

photo_camera Schadl György. Fotó: Németh Dániel/444

A NAV 2018 óta összesen 17 alkalommal ellenőrizte a végrehajtói irodákat, pedig azok összesített árbevétele egy évben elérte a 25-30 milliárd forintot is.

Schadl Györgyöt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét az ügyészség pont azzal vádolja, hogy korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium korábbi államtitkárával, Varga Judit miniszter helyettesével. Schadl rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott Völnernek, aki cserébe Schadl érdekei szerint járt el a végrehajtók kinevezésénél és más témákban is. Az ügy bírósági szakaszban van, Schadl és Völner mindent tagadnak.

A körzeteket tekintve azonban igen nagy a szórás az rtl.hu szerint, van olyan végrehajtói iroda, amely bőven 100 millió forint feletti adózott eredményt ért el, de olyan is akad, amely csak néhány milliót. Veszteség jellemzően csak induló irodánál keletkezett, valamint a felfüggesztett végrehajtók némelyikénél.

photo_camera Völner Pál. Fotó: Németh Dániel/444

Schadl György feleségének cége 523 millió forintos árbevétellel, valamint csaknem 250 millió forintos adózott eredményt ért el. A végrehajtói kar volt elnökének pénzmosással vádolt felesége ugyan fel van függesztve pozíciójából a bírósági ügy miatt, azonban a jogszabályok alapján a cége továbbra is termelhet bevételt, van ugyanis olyan tulajdonostársa, aki tovább tudja vinni az üzletet.

A korrupciós ügy másik vádlottjának cégében 80 millió forintos árbevétel keletkezett, osztalékként pedig üzlettársával közösen 160 millió forint kifizetéséről döntöttek, miközben őt magát szintén felfüggesztették a korrupciós botrány miatt. Schadl György irodája 126 millió forintot termelt, a nyereség pedig csaknem 29 millió forint lett. Ezek nem kiugró értékek, 2018 óta a nyereségek nagyjából megegyeznek a 2022-es évivel, írja az rtl.hu.