Fejenként 20 ezer euró lehet az ára a menekültkvóta elutasításának

külföld
2023 június 09., 06:03

Az Európai Unió belügyminiszterei radikális reformokról állapodtak meg csütörtöki ülésükön.

A terv szerint 20 ezer eurót (7,3 millió forintot) kell fizetni bevándorlónként azoknak az országoknak, akik nem teljesítik a rájuk kiszabott kvótát, azaz nem akarnak senkit sem befogadni. Lengyelország ezt pénzbírságnak nevezi. A szavazáskor a lengyelekkel együtt Magyarország is elutasította a javaslatot, Bulgária, Litvánia, Málta és Szlovákia tartózkodott.

Rétvári szerint az embercsempészek döntenek

Az Európai Unió bevezetné a migránsok kötelező szétosztását a tagállamok között, és amennyiben a vonatkozó jogalkotási folyamat végigmegy, a tagállamoknak nem lesz beleszólása abba, kik fognak élni területeiken, nyilatkozta erről a döntés után Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Az elfogadott dokumentum, amely általános megközelítést tartalmaz, a menekültügyek tekintetében azt vetíti elő, hogy "egy uniós elosztási mechanizmus révén lényegében maguk az illegális migránsok vagy az őket Európába szállító embercsempészek fogják eldönteni azt, hogy Európában kik laknak majd" - mondta.

Rétvári Bence nem tudott beszámolni semmilyen előrelépésről a határvédelmi költségek uniós finanszírozásáról, miközben Magyarország több mint másfél milliárd eurót fordított ezen kapacitások kiépítésére.

A hírre a Türkmenisztánban tartózkodó Orbán Viktor is reagált a Facebook-oldalán:

„Brüsszel visszaél a hatalmával. Át akarják telepíteni Magyarországra erővel a migránsokat. Ez elfogadhatatlan! Erőszakkal akarnak bevándorlóországot csinálni Magyarországból.”

Megnyílhat az út Tunézia felé

A 27 tagország között kompromisszum született arról, hogy az egyes tagállamok határozhatnak arról, melyik ország számít biztonságosnak egy elutasított menedékkérő esetében, vagyis hová küldhetik őket vissza. Ez számos esetben nem a szülőhelyüket jelenti, hanem egy közbenső országot, ahol akár korábban már éveket tartózkodtak, munkát is vállaltak. Ez Olaszországnak jelentene nagy segítséget, mert az Afrika belsejéből érkező migránsokat törvényesen szállíthatnák például Tunéziába.

A döntést Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter üdvözölte, szerinte ezzel valami elkezdődött, de továbbra sincs még megoldás minden kérdésre.

A következő napokban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Mark Rutte holland miniszterelnök és Giogia Meloni olasz miniszterelnök együtt látogat Tunéziába. A cél, hogy az EU partnerségi megállapodást kössön Tunéziával a migránsok befogadásáról.

(Guardian, MTI)