Julian Assange még közelebb került ahhoz, hogy a britek kiadják az Egyesült Államoknak

külföld
2023 június 09., 14:09

Családja és ügyvédei szerint Julian Assange "veszélyesen közel" került ahhoz, hogy a brit hatóságok kiadják az Egyesült Államoknak, ahol kémkedésért élete végéig börtönbe kerülhet - írja a Guardian. A brit bíróság ugyanis visszautasította Assange fellebbezését Priti Patel igazságügyi miniszter tavaly nyári döntésével szemben, amelyben engedélyezi a Wikileaks alapítójának kiadatását.

Patel tavaly júniusban engedélyezte Assange kiadatását az Egyesült Államoknak. Ezt Assange jogászai azon az alapon támadták meg, hogy az amerikai és brit kormány közötti, kiadatásokat rendező megállapodás szerint "politikai" bűnökkel vádolt személyekre nem vonatkozik az egyezmény, Assange-ot pedig véleményük szerint politikai okokból akarják kémkedésért elítélni az Egyesült Államokban.

photo_camera Stella Assange férje arcképével tüntet Sydney-ben. Fotó: STEVEN SAPHORE/Anadolu Agency via AFP

A Wikileaks alapítója emellett véleményük szerint csak a szólás- és sajtószabadságát gyakorolta, amikor kiadta az amerikai kormány megszerzett dokumentumait az iraki és afganisztáni háborúról. Felesége, Stella Assange szerint azért akarják élete végéig börtönbe zárni a férjét, mert nyilvánosságra hozta az igazságot az Egyesült Államok háborús bűneiről.

Assange védőinek még egy lehetőségük van, hogy elkerüljék védencük kiadatását, ehhez öt munkanapon belül egy húsz oldalas beadványt kell beadniuk egy bírói tanácsnak, amely nyilvános meghallgatást tart majd Assange ügyében. Emellett az Emberi Jogok Európai Bírósága elé is próbálják vinni az ügyet, amely tavaly decemberben már jelezte, hogy megkapták Assange védőinek kérvényét.