Szibériában bedurrant a kánikula, 38-39 fokokat mérnek

időjárás
2023 június 09., 04:59

Többtucatnyi hőmérsékleti rekord dől meg éppen Szibériában a napokban, számos helyen majdnem negyven fokot mértek, ez pedig példátlan azokon a településeken, ahol ötven-hetven éve regisztrálják az adatokat. Múlt szombaton például 37,5 fok volt Jalturovoszkban, míg Bernaluban 38,5 fokot mértek, de olyan település is akadt a régióban, ahol 39,6 fok volt.

Szibériában jellemezően nagyok a hőmérséklet-ingadozások, de abban a szakértők is egyetértenek, hogy egyértelmű melegedés tapasztalható az utóbbi években. 2020-ban már volt egy hasonló hőhullám, amikor 38 fokot mértek, akkor a tudósok azt állapították meg, hogy nem történhetett volna meg ilyen az emberi tevékenységek nélkül.

Június elején írtunk arról, hogy idén visszatér az El Niño jelenség, és minden eddiginél drasztikusabb lehet a hatása. A Meteorológiai Világszervezet május közepén közzétett előrejelzése szerint tavaly még csak 50 százalék volt az esély rá, most viszont már 66, hogy 2027-ig átlépjük az 1,5 Celsius-fokos globális felmelegedési küszöböt.

(CNN)