Kitiltotta a sztrájkolókat a gyár területéről a székesfehérvári alumínium-feldolgozó

gazdaság
2023 június 10., 06:55

Kitiltotta a sztrájkolókat az üzem területéről a székesfehérvári Arconic-Köfém, írja a Népszava. Az alumínium-felfolgozó dolgozói béremelést szeretnének, elégedetlenek a cég által ajánlott 10,8 százalékkal, ezért múlt héten sztrájkolni kezdtek. Az amerikai tulajdonú üzem nyereségesen működik, írja a Népszava,

pont május 23-ai kétórás figyelmeztető sztrájk közben derült ki, hogy a tavalyi év 12 milliárd forintos nyereségét teljesen egészében kiviszik az országból.

A Vegyipari Dolgozók Szakszervezete jelezte a cégnek, hogy a sztrájkolók kitiltása törvényellenes, változás mégsem történt, ezért beperelik az Arconicot. Székely Tamás, az érdekvédelmi szervezet elnöke a legutóbbi egyeztetésről elmondta, hogy

a munkáltató külföldről Székesfehérvárra érkezett képviselője semmilyen engedményre nem volt hajlandó, csak követelte, hogy pénteken 10-kor a dolgozók vegyék fel a munkát.

Szeretnének megegyezni, ezért a szakszervezet levélben fordult Timothy Myers-hez, az Arconic elnök-vezérigazgatójához.

Update: Az Arconic-Köfém az alábbi közleményben reagált a kialakult helyzetre:

Köszönetet mondunk azoknak a munkatársainknak, akik a jelenlétükkel biztosítják kritikusan fontos berendezéseink állapotát a munkabeszüntetés ideje alatt. Tiszteletben tartjuk a sztrájkban részt vevő munkavállalóink álláspontját. A Szakszervezettel kötött sztrájkmegállapodással összhangban június 8-tól kezdődően a sztrájk ideje alatt, nem biztosítjuk a helyszínt a sztrájkban résztvevők részére a társaságunk területén belül biztonsági okok miatt.

Ahogy a Szakszervezet Vezetőinek többször is elmagyaráztuk, a piac fellendülése sokat segített volna abban, hogy eredményes megbeszéléseket folytassunk, azonban a jelenlegi gazdasági helyzet hatással van az üzem termelési mennyiségére. A vállalat mindent megtesz, ami pénzügyileg lehetséges, hogy támogassa a dolgozókat a növekvő megélhetési költségek ellensúlyozására miközben továbbra is fent kell tartania a versenyképes üzletmenetet.

Gyárunk továbbra is minden munkavállalóját foglalkoztatja. 2022 végén két részletben biztosítottunk anyagi támogatást. Ezen felül 2023. márciusban 10,8%-os átlagos differenciált béremelést hajtottunk végre, a termelési területen dolgozó munkatársakat nagyobb arányú, akár 14%-ot is elérő emelésben részesítettük.

Csalódás számunkra a szakszervezeti vezetők félrevezető kommunikációja a médiában - a sztrájkolók számától kezdve a béremelés százalékos mértékéig. Nem adnak valós képet a tárgyalási folyamatról, nem biztosítanak minden kellő információt, ahhoz, hogy jól átgondolt döntést hozzanak az Arconic-Köfém munkavállalói a sztrájkban való részvételükkel kapcsolatban.

Mindezek ellenére továbbra is jóhiszeműen működünk együtt a Szakszervezettel, hogy a munkavállalóink, ügyfeleink és a helyi közösség számára előnyös megállapodásra jussunk.