Szijjártó: Hamarosan egy újabb top tízes akkumulátorgyártó is Magyarországra jön

POLITIKA
június 10., 11:22

„Magyarország és a Kínai Népköztársaság stratégiai partnerei egymásnak, mi úgy tekintünk Kínára, mint egy országra, mellyel az együttműködés jelentős előnyökkel jár”, mondta Szijjáró Péter szombati videójában annak apropóján, hogy Magyarország a díszvendége a kínai Jipinben zajló World Battery Conference-nek. A külügyminiszter hozzátette: 2020 volt az első olyan év, amikor a kínai befektetők hozták a legtöbb befektetést Magyarországra, és a jelenlegi adataik szerint az idei lesz a második ilyen év.

„Ezért volt nagy megtiszteltetés, hogy bejelenthették a CATL és az EVE Energy óriási befektetéseit Magyarországra és egy másik top tízbe tartozó elektromos akkumulátorgyártó vállalat befektetését is hamarosan bejelentik”

- mondta. Szijjártó szerint ha ezek az óriási beruházások befejeződnek, akkor Magyarország lehet a második legnagyobb akkumulátorgyártó a világon.

„Az elmúlt 1-1,5 évben Magyarország első számú export terméke az elektromos akkumulátorok voltak, ez hozzájárult az ország tavalyi óriási exportrekordjához, így világszinten a 34. helyen vagyunk, annak ellenére, hogy csak a 95. helyen állunk lakosságszámban"”

- fűzte hozzá.