„Áthidalhatatlan véleménykülönbségek” miatt mondott le a Magyar Orvosi Kamara alelnöke

POLITIKA
2023 június 12., 09:20

"Egy szervezet életében vannak jobb és rosszabb periódusok. Mi most érkeztünk el oda, hogy az elnökségen belüli véleménykülönbségeket nem tudtuk áthidalni, kompromisszumos megoldássá formálni. Úgy gondoltam, azzal segíthetem a továbblépést, ha lemondok tisztségemről" - indokolta a Népszavának Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke lemondását.

Orbán Viktor kormányfõ (b) fogadja Kincses Gyulát, a Magyar Orvosi Kamara elnökét (j), valamint Álmos Péter Zoltánt (j2) és Lénárd Ritát, a Magyar Orvosi Kamara alelnökeit a Karmelita kolostor teraszán 2020. október 3-án
photo_camera Orbán Viktor kormányfő (b) fogadja Kincses Gyulát, a Magyar Orvosi Kamara elnökét (j), valamint Álmos Péter Zoltánt (j2) és Lénárd Ritát, a Magyar Orvosi Kamara alelnökeit a Karmelita kolostor teraszán 2020. október 3-án Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

A MOK június 3-án sikertelenül próbált küldöttgyűlést tartani, ám az botrányba fulladt. A nehézségeket az okozta, hogy a kötelező kamarai tagság eltörlése után át kellett volna alakítani a testület szervezetét, de ez a feladat összecsúszott az amúgy is esedékes tisztújítással. A vezetés megpróbálta volna összehangolni a két folyamatot, az eredeti elképzelés szerint azért, hogy az átalakítást még a korábbi vezetés vihesse véghez, hogy aztán a küldöttgyűlésen már az új feladatokra, az új lehetőségeknek megfelelően válasszanak vezetőket.

Ám a küldöttgyűlésen kiderült, hogy sok, a 2019-es küldöttgyűlésen megválasztott küldöttnek májusban már lejárt a mandátuma, vagyis nem rendelkeznek szavazati joggal. Emiatt a teremben többen kétségbe vonták a küldöttgyűlés jogszerűségét, és miután a Fogorvosok Területi Szervezetének elnöke, valamint a Budapesti Területi Szervezet több képviselője is távozott, a küldöttgyűlés határozatképtelenné vált. (Via Népszava)